Peter Sorensen

EU će pomoći oko popisa

sorensen
VL FOTO
10.09.2011.
u 11:42

Ključni uvjeti za stupanje SSP-a na snagu su: usvajanje zakona o državnoj pomoći te provedba presude u slučaju Sejdić-Finci

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a veleposlanik Peter Sorensen nakon predaje vjerodajnica Predsjedništvu BiH održao je konferenciju u Uredu Izaslanstva EU-a i EUSR-a gdje je naglasio da je EU posvećena konačnom cilju – europskim integracijama suverene i ujedinjene BiH, te dodao kako je EU predana jačanju i fokusiranju svog prisustva u BIH.

Ispunjavanje uvjeta

On je kazao da u postizanju tog cilja svatko u BiH ima vodeću ulogu, od građana, vlasti i dakako medija. Drugim riječima, kazao je Sorensen, zajednički napori svih nivoa vlasti i posvećenost njezinih građana, esencijalni su za stvarnu europsku perspektivu. Kada je u pitanju EU i njezin cilj, Šef Izaslanstva Europske unije u BiH naglasio je da će se u narednim godinama nastaviti i intenzivirati rad u partnerstvu sa svima.

Prema Sorensenovim riječima, EU, bh vlasti i Izaslanstvo EU u BIH imaju radni plan koji se temelji na zaključcima Vijeća Europe, koji je usvojen 21. ožujka ove godine. Riječ je o žurnom fokusiranju na pružanje pomoći naporima vlasti da učine neophodne korake kako bi SSP BiH stupio na snagu. On je kazao da je riječ o trima ključnim točkama: provedba Privremenog sporazuma, onog dijela SSP-a koji je već na snazi, a to znači usvajanje zakona o državnoj pomoći, koji mora biti kompatibilan s EU, te provedbu presude u slučaju Sejdić- Finci.

Ispunjavanje ovih obveza nužno je da bi zahtjev BIH za članstvo u EU bio smatran kredibilnim, naglasio je Sorensen. Dodao je da je EU spremna pomoći vezano za popis stanovništva te socioekonomski razvoj BIH, kako bi ona mogla odgovoriti na bilo koji mogući upitnik u vezi prijema u EU. Uz to EU će osigurati da ključni sektori – pravosuđe, administracija, ekonomija te bitna infrastruktura budu spremni za zahtjeve članstva u EU.

Važna je volja građana

Nakon što je izložio sve bitne planove za konačan cilj u BIH, Sorensen se osvrnuo na način kako bi se ta pitanja trebala riješiti. Naglasio je da će to biti urađeno u partnerstvu za s institucijama BIH. Europske integracije, za sve članice Unije i potencijalne članice, uvijek su pitanje volje građana i njihovih lidera pa drugačije nije ni u BIH. Vjerujem da postoji volja, kazao je Sorensen. Svjestan da još uvijek nije formirano Vijeće ministara, kazao je kako se nada da će se uskoro postići dogovor, a u narednom periodu će se sastati sa svim značajnijim političkim subjektima i predstavnicima institucija. Osvrnuo se i na nedavno navodno njegovu interpretiranu izjavu u bh. medijima, prema kojoj je on kazao „da je daytonski sporazum prošlost“.

Sorensen je to nazvao medijskim špekulacijama te da o BiH nije davao nikakve izjave. On je također kazao da se ovlasti OHR-a i njegovog ureda neće preklapati, te da su ingerencije potpuno različite. Sorensen je ipak na kraju kazao da i EU može potegnuti za instrumentima represije, i to slučaju prijetnje i ugrožavanja stabilnosti Ustava BIH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?