Baskija

ETA objavila završetak svoje oružane djelatnosti

eta
21.10.2011.
u 08:42

ETA je u svojoj izjavi objavila da se otvara novo političko poglavlje i traže se novi načini rješavanja starog političkog sukoba

Baskijska separatistička organizacija ETA proglasila je kraj svoje oružane djelatnosti, prenose sve svjetske agencije.

ETA, koja se već desetljećima bori za neovisnu Baskiju, pozvala je službenu Španjolsku i Francusku na izravan dijalog. Deklaracija ETA-e objavljena je u trenutku sve snažnijih pritisaka na tu organizaciju, uoči prijevremenih parlamentarnih izbora u Španjolskoj koji će se održati 20. studenog.

Prekid 40 godina duge oružane borbe za neovisnost u kojem je živote izgubilo više od 800 ljudi,  trebao bi rezultirati početkom pregovora s Madridom i Parizom i pronalaskom zadovoljavajućeg rješenja za sve strane.

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero izjavio je da je ETA-ina objava pobjeda demokracije, zakona i razuma, dodavši da se terorizam nikad nije trebao dogoditi te kako se ne smije ponoviti.

ETA je u svojoj izjavi objavila da se otvara novo političko poglavlje i traže se novi načini rješavanja starog političkog sukoba.

Novoj vlasti nakon izbora ostaje da oživi pregovore i mirnim putem pokuša okončati pitanje Baskije.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?