Kao u Armageddonu

ESA će gađati meteor kako ne bi pogodio Zemlju

Phoenix6
NASA
19.08.2011.
u 10:39

Prema planu, na ovo će nebesko tijelo biti ispaljene dvije rakete, jedna s eksplozivom kojim će meteor biti prepolovljen i druga koja će snimati cijeli postupak i prikupljene podatke slati na Zemlju

Kao u filmu Armageddon, Europska svemirska agencija uskoro će pokušati raznijeti meteor koji putuje prema Zemlji kako bi se svijet spremio na obranu u slučaju da mu zaprijeti sudar s nekim nebeskim tijelom. Za cilj je izabran 500 metara širok meteor Aphopis, koji bi 2036. mogao dospjeti do Zemlje, a vjerojatnost da će udariti u naš planet iznosi jedan naprema 250.000. Prema planu, na ovo će nebesko tijelo biti ispaljene dvije rakete, jedna s eksplozivom kojim će meteor biti prepolovljen i druga koja će snimati cijeli postupak i prikupljene podatke slati na Zemlju.

Na ovaj korak Europska se svemirska agencija odlučila nakon što je potkraj prošle godine otkriven meteor Elenin. Među astronomima amaterima na internetu proširila se vijest da će ova kamena gromada promjera između 3 i 4 kilometra zasigurno pogoditi Zemlju, pomaknuti kontinente i uništiti cjelokupan život na planeti. Ipak, u NASA-i tvrde da nema mjesta panici.

– Elenin će proći na 30 milijuna kilometara od Zemlje i nema nikakve šanse da pogodi naš planet. Ovaj je komet dobio više publiciteta nego što to doista zaslužuje – tvrde u američkoj svemirskoj agenciji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?