Virusi

Epidemija na pomolu

lijecnik
VL FOTO
02.08.2011.
u 12:45

Sve veći broj građana posjećuje liječnike zbog želučanih viroza, u ljekarnama velike gužve

Uživanje u ljetnim radostima velikom broju Mostaraca prekinula je, može se slobodno reći, epidemija virusa koji izaziva povišenu temperaturu, dijareju, povraćanje. Kako su nam rekli liječnici u mostarskom Domu zdravlja i gradskim ambulantama, proteklih 15-ak dana imaju povećan broj pacijenata koji imaju ove simptome. - Radi se o bolestima koje se uglavnom javljaju u ovom dijelu godine, ali ove godine imamo znatno veći broj pacijenata nego je to bilo ranije. Bolovi u trbuhu, dijareja, povraćanje, povećana tjelesna temperatura su znakovi ovog oboljenja. U nekim slučajevima bolest je prisutna čak i tri tjedna, rekli su nam liječnici. Strah ulijeva i činjenica da su simptomi ovog virusnog oboljenja slični trovanju hranom, tako da građani masovno rade dodatne kontrole kako bi došli do konačne dijagnoze.

Panika pacijenata

- Da, zbog ovakvih znakova bolesti ima malo i panike kod pacijenata, ali stanje ipak nije tako teško kao kod trovanja hranom ili zaraze salmonelom - govore nam naši sugovornici. Priču liječnika s kojima smo razgovarali su nam potvrdili i u mostarskim ljekarnama. Farmaceuti su nam rekli kako je znatno povećana prodaja lijekova kao što su Linex ili ProLife, a koji se koriste kod ovakvih oboljenja. - Želučanih viroza ima puno više nego ranijih godina. Obolio je i veliki broj djece, osobito one koja su se vratila s mora. Do sada nemamo problema s nestašicom ovih lijekova, dobro smo opskrbljeni, rekli su nam u farmaceuti u mostarskim ljekarnama. Građani se pitaju kako se zaštititi od ovog oboljenja, te može li se uopće preventivno djelovati. Liječnici poručuju kako treba pojačati osobnu higijenu, izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudima, boravak u zatvorenim prostorijama. I dok se upute za prevenciju ne čine kompliciranim, čini se kako veliki broj građana ipak ne provodi ove mjere jer se broj oboljelih i dalje povećava.

Obvezna dijeta

U slučaju zaraze, obvezna je dijeta, mirovanje, uzimanje lijekova kojima se normalizira crijevna flora, te posebno vođenje brige oko nadoknade izgubljene tekućine. - Važno je uzimati preparate kojima će se nadoknaditi izgubljeni minerali. Nažalost, veliki broj pacijenata se nakon prvih znakova poboljšanja stanja ne pridržava onoga što smo im propisali, tako da se bolest ponovno razvija. Zbog toga i imamo slučajeve koji traju i do tri tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?