nacija oduševljena

Englezi potvrdili: Pronašli smo kostur Richarda III.!

kostur,kralj richard III (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
04.02.2013.
u 14:53

Tim arheologa sa Sveučilišta Leicester pronašao je kosti na mjestu gdje je u 15. stoljeću bila Crkva sivih fratara. Richard III. kraljevao je od 1483. do 1485. godine

Velika Britanija konačno može odahnuti jer je 500 godina nakon smrti legendarnog kralja Richarda III., pronašla njegove posmrtne ostatke.

Kosti jednog od najvećih i najpoznatijih engleskih vladara otkrivene su još u rujnu prošle godine ispod jednog parkirališta u Leicesteru, a Time piše da je tek nedavno završena DNK analiza potvrdila sumnje arheologa da su pronašli kralja čiji je život okončan 1485. u bitci kod Boswortha.

Znanstvenik Jo Appleby potvrdio je da se uzorci kostiju poklapaju s uzorcima uzetim od daljih živih rođaka.

Tim arheologa sa Sveučilišta Leicester pronašao je kosti na mjestu gdje je u 15. stoljeću bila Crkva sivih fratara. Richard III. kraljevao je od 1483. do 1485. godine. Bio je to vrijeme građanskog rata koji se vodio oko engleskog prijestola, poznatijeg pod nazivom Rat ruža.

Njegovom smrću okončana je vladavina dinastije York nakon čega je počeo uzlet čuvene dinastije Tudor.

>>Upoznajte zagrebačke mumije - otkrivaju sve o svojoj prošlosti

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?