Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Engleska narodna banka 'švercala' je ukradeno zlato za naciste

Tijekom povijesti iz Bank of England tvrdili su da je njihova uloga u ovom slučaju krivo protumačena.
31. srpnja 2013. u 11:25 0 komentara 58 prikaza
zlato
Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Iz Bank of England (Engleska narodna banka) priznali su da su u mjesecima prije početka Drugog svjetskog rata pomagali nacistima u prodaji opljačkanog zlata iz Čehoslovačke, javlja Telegraph.

Tijekom povijesti tvrdili su da je njihova uloga u ovom slučaju krivo protumačena.

Nacisti su okupirali Čehoslovačku u rujnu 1938. a u ožujku iduće godine, Banka za međunarodna poravnanja (BIS) zatražila je od Engleske narodne banke da prebaci 5,6 milijuna funti vrijedno zlato s računa češke nacionalne banke Hitlerovoj Reichsbanke. Prebačeno je gotovo 2000 zlatnih poluga koje su pripadale Čehoslovačkoj, a bile su pohranjene u Belgiji, Nizozemskoj i Londonu. U to doba direktor BIS-a bio je Nijemac Otto Niemeyer, koji je također bio i u upravi Engleske banke.

Britanska centralna banka je čak i u lipnju 1939. prodavala zlato za naciste, pokazuju objavljeni dokumenti. Riječ je o izvještaju koji je 1950. sastavila sama Bank of England, koji obrađuje njeno djelovanje i poslovanje od 1939. do 1945. godine. U izvještaju iz 1950. se pokušava opravdati takvo ponašanje, pa se navodi i kako tadašnji guverner Montagu Norman nije mogao odlučiti drugačije, jer bi se time prekršio mirovni sporazum nacističke Njemačke s Velikom Britanijom i Francuskom.

Prvi suradnik britanskog guvernera je bio Niemeyer, koji je vodio BIS, uspostavljen tridesetih godina prošlog stoljeća kao neovisna institucija za osiguravanje plaćanja ratne odštete nakon Prvog svjetskog rata. Dokumenti otkrivaju da je Bank of England za prodaju nacističkog zlata u lipnju 1939. ipak zatražila mišljenje britanskog ministarstva financija. Tada je prodano nacističko zlato u iznosu od 440 tisuća funti, dok je u New York prebačeno zlatnih poluga u vrijednosti od 420 tisuća funti. Naime, iako je formalno pitala bitansko ministarstvo financija, Bank of England je transakcije obavile ne čekajući odgovor iz Westminstera, a koji je, kad je stigao glasio da treba 'odbiti transakciju ako se čini da će koristiti neprijatelju'.

>>HNB: 13,13 tona zlata prodali smo dobro – za 117, 2 milijuna dolara

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.