Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Ekonomisti i pravnici više nisu u modi, traže se slastičari, pekari...

Napravljena studija o kretanju radne snage, koja su zanimanja najtraženija za brzo i bezbolno zapošljavanje u Hercegovini, o stopi nezaposlenosti po županijama i općinama
03. prosinca 2010. u 09:04 0 komentara 154 prikaza
nezaposleni
Foto: Željko Hladika/Večernji list

Inženjeri elektrotehnike, građevine, računarstva, magistri farmacije, profesori matematike, defektolozi, liječnici, veterinari, logopedi, psiholozi, ali i tesari, stolari, kuhari... dio je zanimanja koje tržištu radne snage u Hercegovini kronično nedostaje. Do posla u Hercegovini, prema svježe napravljenoj studiji, posvećenoj prilikama na tržištu rada u Hercegovini, koju je izdala agencija Redah, lakše će doći kvalitetan slastičar, kuhar, pekar ili automehaničar od, primjerice, diplomiranog ekonomista, pravnika, profesora hrvatskoga jezika, učitelja razredne nastave, predškolskog odgoja...

Velika nezaposlenost

Spomenuto istraživanje provedeno je u trima županijama koje tvore regiju Hercegovine - Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj te u nekoliko općina u istočnom dijelu RS-a. U brojčano najvećoj - Hercegovačko-neretvanskoj županiji - velik broj zaposlenika radi u javnoj upravi i obrani koja se nalazi na visokom, trećem mjestu, iza trgovine i prerađivačke industrije. Ostala zanimanja, kao što je poljoprivreda, građevinarstvo, industrija u HNŽ-u, zapošljavaju daleko manji broj radnika od, primjerice, javne uprave, obrazovanja, trgovine... Glavna boljka HNŽ-a kao i ostalih županija i općina u Hercegovini jest što posao najduže čeka mladi kadar. U susjednoj Zapadnohercegovačkoj županiji također se bilježi rast nezaposlenosti. Općina s najvećim brojem i nezaposlenih i zaposlenih u ovoj županiji je Široki Brijeg. Zbog jakog privatnog investicijskog ciklusa općina Grude se može pohvaliti najmanjom stopom nezaposlenih u odnosu na broj stanovnika. Simptomatično je da se, kao i u Federaciji BiH, od 2001. godine stopa nezaposlenosti u ZHŽ-u stalno povećava i s ožujkom ove godine ona je prešla brojku od devet tisuća nezaposlenih.

Kupres najviše zaposlenih

Za županiju koja je jedno vrijeme bila ogledni primjer razvoja u BiH i koja nije pretrpjela velika ratna oštećenja, ove brojke djeluju zabrinjavajuće. U Hercegbosanskoj županiji situacija je glede zaposlenosti radne snage identična prethodnim dvjema županijama, iako se bilježe određena poboljšanja. Premda su znakovi poboljšanja glede zaposlenosti primijećeni u posljednje dvije godine, nisu ni približni stanju iz 2005. i 2006. godine. Iako su Livno i Tomislavgrad općine s daleko većim investicijskim potencijalima, općina Kupres ima najveću stopu zaposlenosti, pokazuje spomenuta studija. Od 7684 radno sposobna stanovnika, u Livnu ih radi 4008. U Tomislavgradu od 5396 radno sposobnih stanovnika radi 2730, dok broj nezaposlenih iznosi 2666.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.