RASVETLJAVANJE

Džuvo pokušao spriječiti istragu kako bi zaštitio svog agenta OSA-e

specijalci
Pixsell
14.12.2010.
u 08:05

Šef Obavještajno-sigurnosne agencije Almir Džuvo zatražio zaštitu djelatnika Muhameda Bašića, jer se protiv njega vodi istraga za ratni zločin nad Hrvatima

Dio struktura unutar policijskih i sigurnosnih službi i dalje radi na prikrivanju ratnih zločina, napose kada su u pitanju ‘odani’ kadrovi, a jedan takav slučaj prerast će u pravi skandal budući da su se u njega pokušali upetljati i najviši politički, obavještajni, tužiteljski dužnosnici.

Stranačke veze

Nedavno je tako šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo tijekom jednoga razgovora pokušao utjecati da se preko stranačkih veza osigura izuzeće jednoga visokog dužnosnika OSA-e od kaznenoga progona. Džuvo je u tome razgovoru s visokim državnim dužnosnikom zatražio svojevrsnu zaštitu njegova djelatnika od povjerenja Muhameda Bašić, jer se protiv njega vodi istraga za ratni zločin u Varešu počinjen nad tamošnjim Hrvatima. Ovaj je slučaj već dokumentiran i očekuje se skori završetak svih istražnih radnji te podizanje optužnice. Umjesto da poštuje rad institucija države, Džuvo je u razgovoru naveo kako Bašića ne bi trebalo dirati jer je bio najzaslužniji za uspješnu operaciju protiv Zijada Turkovića kojega se sumnjiči za više ubojstava, među kojima je i Emir Hadžić iz Mostara, te pljačku sarajevskog Cargo centra, kao i niz drugih teških kaznenih djela. U tome razgovoru Džuvo je ostao bez valjane potpore.

Dapače, sugovornik mu je odgovorio da ga se to ne tiče pa se sada očekuje da bude svjedok u ovome pokušaju obustave istrage. Do ove informacije Džuvo je, kako se sumnja u tužiteljskim krugovima, došao preko jednog stranog obavještajnog službenika koji je radio u Uredu visokog predstavnika a koji je bio u bliskoj vezi s jednim tužiteljem u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine. Ovaj obavještajac, inače, radi na kanaliziranju istraga zbog čega su iz pojedinih slučajeva uklanjani najzaslužniji istražitelji koji su dokumentirali slučajeve ratnih zločina.

Ometanje istrage

Na ovaj način putem posrednika Almir Džuvo je više nego očito radio na ometanju istrage protiv ratnog zločina. Prijava u ovome slučaju oko pokušaja ometanja istrage dostavljena je u SIPA-u, zbog čega je u Tužiteljstvu pokrenuta hitna akcija da se protiv Bašića vrlo skoro podigne optužnica.

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
01:31 15.12.2010.

a sto njega briga za Hrvate a ne brinu se o nama ni nasi

BA
barbaizamerike
04:59 15.12.2010.

tu bih triba podiliti

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?