Zločini

Džeko i Zolja će u roku od dva mjeseca biti izručeni BiH

komsic
VL FOTO
17.12.2011.
u 10:53

Handanovićeva je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna. Stalno pod punom ratnom spremom, žena zvana Zolja i Zukina amazonka i osobno je ubijala

Edin Džeko (39) i Rasema Handanović zvana Zolja (38), bivši pripadnici specijalne postrojbe “Zulfikar” Armije RBiH, bit će izručeni BiH iz Amerike u roku od dva mjeseca. Nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, američka državna tajnica Hillary Clinton potpisala je izručenje Džeke i Zolje.

Odobrenje od Clinton

Upravo je Clinton bila jedina osoba koja je mogla odobriti izručenje jer je spomenuti dvojac nakon rata iselio u Ameriku, dobio državljanstvo ove zemlje. Rasemi Handanović se već počelo suditi pred institucijama BiH za zločine koje je s ostalim pripadnicima zloglasne postrojbe “Zulfikar” počinila nad Hrvatima. Inače, dugo vremena se nije znalo gdje se nalaze Džeko i Handanović, ali upornim lobiranjem određenog kruga ljudi, oni su locirani, otkriven je njihov ratni put i na kraju su uhićeni u Americi. Uhićene se tereti za ratni zločin u selu Trusina, općina Konjic, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 22 Hrvata, od čega čak 19 civila, među kojima i tri žene i dvoje novorođenčadi. Među ubijenima su i tri pripadnika HVO-a, koja su čuvala selo, te se prije smrti mirno predala. Handanovićeva je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna. Stalno pod punom ratnom spremom, žena zvana Zolja i Zukina amazonka i osobno je ubijala.

Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina. “Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu ku??u, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti”, posvjedočila je, među ostalim, jedna preživjela Hrvatica.

Teški zločini

Navodi se i da je Handanovićeva sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile te da je nakon strijeljanja prilazila polumrtvima i pucala im u glavu.

Procesuiranjem ovoga dvojca, kao i Nihada Bojadžića te Zulfikara Ališpage počelo se odmotavati klupko zločina koji su počinjeni nad Hrvatima u dolini Neretve. Očekuje se da će i ostali biti privedeni pred lice pravde.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?