Velika tragedija

Dvojicu braće ubio plin iz okna, dok je spašeno pet spasilaca

Rudnik
Ilustracija
20.06.2012.
u 14:34

Prilikom pružanja pomoći unesrećenima došlo je do stradanja pet članova GSS-a

Strava u Posušju, tako bi se ukratko mogao opisati nemili događaj u napuštenom rudniku boksita, u Studenim vrilima, gdje je poginulo dvoje ljude, braća Grgić iz Tomislavgrada, a petero njihovih spasilaca je ozlijeđeno. Kompletna javnost jučer je uperila oči u ovaj nesvakidašnji događaj, koji se zbio u između dvije hercegovačke općine, a premda se odmah govorilo o trovanju plinom, od jutra do večeri se sa sigurnošću nije moglo utvrditi što se točno dogodilo u ovom napuštenom rudniku boksita. U Civilnoj službi ZHŽ-a potvrdili su nam da je njihova ekipa stalno na terenu.

- Očekujemo stručnjake, ekipe spasitelja rudnika ‘Kreka’ i stručnih službi za rudarstvo. Ozlijeđeno je i petero pripadnika GSS-a, među kojima i zapovjednik Branko Bago, koji su sudjelovali u spašavanju dvoje ljudi. Stradali su još u oknu i njihov identitet nam još nije poznat. Zabranjen je bilo kakav ulazak - kaže Tomislav Ćužić, šef CS-a ZHŽ-a. Iz mostarske bolnice su nam potvrdili da nitko od GSS-ovaca nije životno ugrožen te da je jedan od njih zadržan na liječenju. Kontaktirali smo i glavnog rudarskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove dr. Nuragu Duranovića koji je tijekom razgovora upravo bio na putu prema Posušju:

- Žalostan sam zbog smrtnih slučajeva i izražavam sućut bližnjima poginulih. Prema informacijama koje imam, radilo se o ljudima koji nisu bili radnici rudnika pa mi je nelogično da su išli u taj prostor jer takvi prostori kriju preveliku opasnost za one koji nisu upoznati s ponašanjem i mogućim posljedicama boravka u takvim prostorima. Koliko sam upućen, u tom prostoru je dosta velika akumulacija otrova i bez adekvatne opreme, nije se smjelo izlagati riziku ulaska u takav rudnik. Ljudi se moraju držati upozorenja jer napušteni rudnici kriju brojne opasnosti što se, nažalost, još jednom pokazalo, i to na ljudskim životima - kazao je dr. Duranović. Prema neslužbenim informacijama, braća Grgić, navodno Ivan i Mijo, koji je promijenio prezime u Spillmman, još su u ranim jutarnjim satima ušli u okno rudnika, da bi ih već na ulazu oborio i usmrtio zemni plin. Navodno su htjeli doći do željeznih podmetača pa ih prodati na otpadu za sekundarne sirovine. Kao i njihova braća, koji također žive u Studen vrilima, oni su zbog toga, kao i drugih stvari, često bili u policijskim biltenima.

- Obitelj se oko 8 sati i obratila PU Posušje, kako bi prijavila nestanak. No, već u početku se sumnjalo na ovaj kobni rudnik, gdje su ubrzo upućene interventne ekipe. O kakvom se opasnom plinu radi govori i podatak da su spasioci već na ulazu padali u nesvijest. Da nije bilo aparata za zrak kod liječnika, vjerojatno bi imali više mrtvih - zaključuju svjedoci. Istraga traje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?