KAZNE

Dvojica liječnika dobila u HNŽ-u trajnu suspenziju

Liječnici
03.10.2012.
u 10:00

Određene nove kazne zbog nekontroliranog izdavanja lijekova na recept

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a nastavio je s aktivnostima u svezi kontrole propisivanja i izdavanja lijekova na recept. U postupku kontrole utvrđeno je kako su dvojica liječnika koji su zaposleni u RMC “Dr. Safet Mujić” Mostar pacijentima izdavali lijekove na recept, iako su pacijenti bili hospitalizirani.

Trajna zabrana

- Liječnici zaposleni u bolničkim zdravstvenim ustanovama ne mogu propisivati lijekove s liste lijekova zavoda iz primarne zdravstvene zaštite, a što su spomenuti radili. Zbog toga je ZZO HNŽ-a ovim liječnicima trajno oduzeo šifru za propisivanje i izdavanje lijekova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - rekli su nam u ovoj instituciji. Ovo su značajno oštrije kazne od onih koje su izrečene nedavno dvojici liječnika iz Čapljine i Mostara, a kojima je privremeno suspendirano ovlaštenje za propisivanje i izdavanje lijekova na recept. Njihova suspenzija će trajati dva mjeseca. Iz ZZO HNŽ-a poručuju kako nastavljaju s aktivnostima kontrole o nekontroliranom izdavanju lijekova.

Novi, stroži ugovori

- Sigurni smo kako će biti još suspenzija jer se potrošnja lijekova povećala za 360 posto, a broj pacijenata je ostao isti. Oko 10 posto recepata je izdano bez potrebe, što znači kako je u prvih šest mjeseci ove godine u HNŽ-u izdano oko 50.000 recepata koji nemaju pokriće - ističu u ZZO-u HNŽ-a. Zavod je zbog ove situacije samo u prvih šest mjeseci ove godine pretrpio štetu od oko 750.000 maraka. 
Vodstvo ZZO HNŽ-a je odlučilo kako će od iduće godine ugovori koji se odnose na plaćanje lijekova na recept biti znatno stroži, a financijske kazne će snositi sami liječnici, kao i zdravstvene ustanove u kojima su zaposleni liječnici koji neopravdano izdaju recepte. - Šteta koju trpimo na plaćanju lijekova koji se propisuju bez razloga ćemo nadoknađivati tako što ćemo umanjivati izdatke za domove zdravlja u kojima su liječnici zaposleni. Liječnici će snositi i financijske posljedice. Samo na taj način možemo nadoknaditi štetu koja nam se nanosi, ali i zaštititi one koji rade sukladno važećim propisima i ugovorima - ističu u Zavodu. U samo mjesec dana u HNŽ-u su suspendirana četiri liječnika, a upućeni tvrde kako bi uskoro mogle uslijediti nove kazne. Utvrđivanje odgovornosti neće biti problem jer informatički sustav ZZO HNŽ-a sadrži podatke u kojima se može vidjeti gdje je izdana svaka kutija lijeka koju Zavod plaća. - Liječnici možda nisu znali da mi imamo sve ove podatke, ali sada će se uvjeriti kako vrlo lako možemo vršiti kontrolu - zaključili su u ZZO-u HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?