Široki Brijeg

Dvojica franjevaca bačena u jamu u G. Gracu, treći ubijen u Knešpolju

Jama
07.05.2013.
u 09:59

Pripreme za iskapanje u punom su jeku, a nadaju se da će potporu dati i državna tijela

Komunističke postrojbe početkom veljače 1945. napravile su na području Širokog Brijega oko 150 masovnih grobnica i pojedinačnih grobova, kako je zabilježilo Povjerenstvo za istraživanje i obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Široki Brijeg. Nažalost, što vrijeme odmiče ovaj se broj povećava.

Među ubijenima u Širokom Brijegu i trojica su hercegovačkih franjevaca koje su komunisti odveli s pučke sv. mise u Izbičnu 11. veljače ne dopustivši im da je završe. To su fra Marko Dragićević, fra Bono Andačić i fra Nevinko Mandić. Ubrzo se pročulo da su posljednji put viđeni u Grabovoj Drazi kako nose streljivo za partizane.

Krenuvši tim tragom Vicepostulatura je uspjela doći do novih svjedoka i novih saznanja. Dvojica ubijenih franjevaca zaista su zadnji put viđena u Grabovoj Drazi odakle su produžili negdašnjim putom Mostar - Tomislavgrad i ubrzo ubijeni i bačeni u jamu u Gornjem Gracu. Trećeg su komunisti ostavili u Knešpolju i tu je ubijen. Iskapanje u Knešpolju u Dubravi provedeno je 26. svibnja - 5. lipnja 2010. Po svjedočanstvima još živućih svjedoka, jedan od ubijenih je i fratar. Nažalost, zbog istrošenosti kostiju nismo među posmrtnim ostatcima pobijenih pomoću DNK analize uspjeli pronaći njegove kosti. Pripreme za iskapanje jame u Gornjem Gracu u punom su jeku. Koristimo prigodu i molimo sve one koji znaju nešto o spomenutome ili kakav drugi podatak o ubijenim hercegovačkim franjevcima da nam to što prije jave. Nadamo se da će se konačno pokrenuti i službena državna tijela te nam pomoći u ovom nadasve humanom poslu. Neka je velika hvala Povjerenstvu za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koje nam pomaže koliko je u njegovoj moći - priopćeno je iz Vicepostulature.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?