Šokantno

Dvoje Sarajlija Faceom najavilo suicid zbog ljubavi pa se objesilo

suda
VL FOTO
08.05.2010.
u 13:26

Mladi sve češće samoubojstva najavljuju preko društvenih mreža. U Sarajevu u tri mjeseca dva suicida

Sarajevo je u posljednja tri mjeseca potresao drugi slučaj samoubojstva koji je prethodno najavljen preko mreže Facebook. Prvi se slučaj dogodio u veljači, kada se maloljetni Admir Tarić (14) objesio u potkrovlju roditeljske kuće u naselju Aneks. Učenik je najavljivao je da će se ubiti, ali ga tada nitko nije ozbiljno shvatio. Tragediji je prethodila neuzvraćena ljubav njegove vršnjakinje. Isto je i sa Saudom Bjelakom (26), kojega je također obješena električnim kablom o željeznu konstrukciju pronašao susjed u svom dvorištu u naselju Jarčedoli.

Taj 26-godišnjak je iza sebe ostavio oproštajno pismo. Navodno je napisao da je to uradio zbog bivše djevojke Nerme. Bjelak, koji je radio u poduzeću Sarajevogas je, noć prije nego će se ubiti Nermi poslao oko 100 SMS poruka. To je šokirana obitelj i potvrdila San-u. S njom je navodno bio u vezi, ali ga je ona nedavno ostavila što očito nije mogao podnijeti.

Bjelak, za kojeg su svi imali samo riječi hvale, svoje samoubojstvo na svom FB profilu najavio prije skoro mjesec dana. Naime, u nekoliko navrata je na svom «zidu» napisao da će se ubiti i ostavio je poruku «Kasno će biti kasnije ako me sada ostaviš». Svoj profil na Facebooku Bjelak je koristio i prije deset dana, kada je upotrijebio aplikaciju “Što će ti se dogoditi za 1. svibnja”, i nakon čega mu je “izbačeno” kako će taj dan slomiti ruku. Bjelak je na to postavio komentar “Ako Bog da”.

Prema riječima psihologa treba ozbiljno shvatiti osobe koje najavljuju samoubojstvo preko masovnih medija. Kako i na koji način prepoznati, otkriti ili se zaštiti od loših strana interneta i kako pratiti određena događanja na društvenim mrežama, zakon u BiH još uvijek ne znaju. Oblast kontroliranja društvenih mre`a poput Faceboo-a, My spacea, Twittera potpuno je nedefinirana oblast.

Nema zakonskih ni podzakonskih akata koji bi to regulirali, što je zabrinjavajuće s obzirom da je internet kriminal dosegao alarmantnu razinu, Ministarstvo sigurnosti BiH je prije mjesec dana pokrenulo inicijativu da se zakonom konačno uokviri način kontroliranja društvenih mreža.

Pitanje je samo kako će se naći rješenje za to, jer u BiH ima na stotinu tisuća korisnika Facebooka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?