Posavina

Dvije godine blokirane donacije iz Republike Hrvatske povratnicima

Povratak
Nada Koturić
20.06.2012.
u 10:10

Oko 900 kuća još čeka obnovu zbog blokade materijala iz Hrvatske

Posavski povratnici iz župe Hrvatska Tišina sa župnikom fra Josom Oršolićem već 12 puta javnosti šalju apele za animiranje svih odgovornih kako bi se obnovilo oko tisuću kuća povratnika, onih koji su se vratili ili tek trebaju nakon što im se stvori “krov nad glavom“. Prepreka je puno, a najaktualnija je dvogodišnja blokada donacija građevnoga materijala iz Hrvatske prema posavskih povratnicima.

Blokirane donacije

- Ovdje sam svakih šest mjeseci i dobro poznajem ukupnu problematiku područja, kaže Mario Zeko, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Vlade RH. Pojašnjava u čemu su problemi zbog kojih su povratnici prije godinu i pol dana dobiveni materijal za obnovu prisiljeni bacati, jer su cigla i cement nakon toliko vremena stajanja postali praktično neuporabljivi.

-Vlada RH provodi program pomoći za povratak Hrvata u BiH darovanjem osnovnog građevinskog materijala. Do sada smo isporučili preko 3100 paketa građevnoga materijala. Mi plaćamo i PDV na taj materijal. Od uvođenja PDV-a na taj građevni materijal platili smo oko 35 milijuna kuna. Posljednje dvije godine smo nažalost u blokadi jer Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ne želi više biti formalno korisnik tog materijala u BiH, a mi ne možemo uvoziti materijal na krajnjeg korisnika. Uprava za neizravno oporezivanje Centar Sarajevo izdala je najprije odluku da to mi možemo biti, pa su nam izdali drugu odluku, a onda je nastao vakuum prostor. Nama su stvoreni problemi zbog kojih u konačnici čeka na obnovu oko 900 kuća, a nas se bezrazložno proziva, tvrdi Mario Zeko iz Ministarstva Vlade RH i poziva mjerodavne da riješe problem zbog kojeg najviše ispaštaju povratnici.

Oko 500 povratnika

U pet sela tek je oko 500 povratnika. Nema mladih obitelji u župi, dakle, nema ni djece koja bi ispunila radošću već novoobnovljene prostore. Projekti održivog povratka mogli bi vratiti mlade povratničke obitelji i useliti u škole djecu, umjesto što su škole postali domovi kulture, čitaonice i mjesta održavanja povratničkih skupova. - Strpljenje je pri kraju, ističu u povratničkoj obitelji Bartolović s dvoje djece koji su se osmjelili i srcem kazali da Posavini.

- Naša su velika očekivanja od donatorske konferencije jer sredstva trebaju biti usmjerena područjima gdje je najviše porušeno i gdje je najviše prognanih i raseljenih, a to je Posavina, kaže župnik fra Joso Oršolić.

Ključne riječi

Komentara 1

HR
Hrvat1992
20:39 23.10.2014.

Mario Zeko je dobar čovjek i veliki dobrotvor.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?