TRAGEDIJA

Dva sezonska radnika ubila struja zbog tuđeg nemara

struja
Braco Selimović
25.07.2010.
u 12:29

Pod naponom od čak 240.000 V, u krugu željezničke postaje u mostarskom naselju Raštani smrtno su stradali Ibro Pehlić (22) iz Mostara i Alem Husrep (29) iz Jablanice, sezonski radnici pri poduzeću Vranica

Sijevnulo je stravično pa se bager zapalio. Dvojica su već nepomično ležala, jedan s jedne, a drugi s druge strane radnog stroja koji je dižući teret dizalicom dodirnuo žice pod velikim naponom. Još dok je iz njih dimilo, treći preživjeli radnik, vozač bagera, šokirano je podigao ruke, skočio na zemlju i pretrčao nekih stotinjak metara prema barakama pa pao u nesvijest. Mislili smo da je i on gotov. Polijevali smo ga vodom pa je malo došao sebi. Ubrzo su stigla i kola Hitne pomoći, priča nam jedan od šestorice radnika koji su jučer nekoliko minuta prije 9 sati bili u krugu željezničke postaje u Raštanima gdje se, samo tri dana nakon što je ispod Starog mosta stradao 10-godišnjak, dogodila nova tragedija u kojoj su još dva mlada života izgubljena zbog čistog ljudskog nemara.

Ubijeni radnici

Pod naponom od čak 25.000 V, slobodno se može reći, ubijeni su Ibro Pehlić (22) iz Mostara i Alem Husrep (29) iz Jablanice, sezonski radnici pri poduzeću Vranica. Umalo da nije stradao i bagerist iz Rumunjske, kojega su spasile gume kotača radnog stroja. Upravo je taj stranac, podižući teret, dizalicom kobno dodirnuo jednosmjerne vagonske visokonaponske žice. Struja je pri tome ubijala sve u krugu od tridesetak metara. On je pak bio pod tromjesečnim ugovorom s austrijskom tvrtkom Swietelsky, glavnim izvođačem radova za obnovu željezničke pruge kroz Hercegovinu.

- Ibro mi je bio šogor i radio je svega dva mjeseca. Radili smo i vikendima, ali do 15 sati. Iza njega je ostala supruga i sedmomjesečna beba. Prije pet dana je proslavio svoj 22. rođendan. Netko će za ovo morati odgovarati..., nastavio je mladi radnik, koji je pukom srećom izvukao živu glavu. Njegov pristigli prijatelj kaže kako ga je nesretni Ibro večer ranije zvao i pitao hoće li sutra navečer ići na piće. Sat prije smrti je zvao drugog prijatelja da dođe iza 10.30 sati, u vrijeme stanke.

Katastrofalna veza

Prema kazivanju njegovih kolega, šef pod nadimkom Tofa dvojici nesretnika je prethodno rekao da idu pomoći bageristu pri podizanju velikog spremnika vode koji je trebalo utovariti na vagon, a on je stavio karijolu u svoje vozilo i jednostavno se odvezao. Nitko ih nije upozorio da rade na mjestu smrtne opasnosti. I njih su samo metri dijelili od sigurne smrti. Tek pet minuta kasnije je došao električar i ugasio napon, kao što to, uostalom, čini svako jutro nakon prolaska lokomotive. Zašto nije došlo do pravodobne komunikacije između električara i građevinara kojom se mogla izbjeći tragedija, trebala bi odgonetnuti istraga koju predvodi dežurni županijski tužitelj Predrag Tomić. - Bolje da je ubijao i robijao u Zenici, bolje bi mu bilo. Kakva je ovo država koja ne vodi računa o poštenoj raji..., zapomagao je po dolasku očajni otac nesretnog Ibre, dok je uz njega neutješno plakao drugi sin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?