POPIS STANOVNIŠTVA

Dva mjeseca za obuku popisivača 
i distribuiranje potrebne logistike

Popis
14.07.2013.
u 10:14

U cijelom postupku ostalo je još da se u iduća dva mjeseca okonča posao na odabiru popisivača i instruktora

Agencija za statistiku BiH u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku provodi intenzivne pripreme za predstojeći popis stanovništva i kućanstava u Bosni i Hercegovini.

Daleko od očiju javnosti, koja se uglavnom zanimala za sadržaj popisnice i datum održavanja popisa, provode se vrlo opsežne aktivnosti kako bi do početka listopada sve bilo spremno za prvi popis u BiH nakon 1991. godine. Nakon dobivanja pozitivne ocjene od IMO tima 31. svibnja ove godine, pristupilo se završnom dijelu priprema koji se odnosi na odabir ljudskih resursa za terenski rad i finaliziranje informacijsko-tehničkih i logističkih alata za provedbu popisa.

Riječ je o vrlo kompleksnom i organizacijski iznimno zahtjevnom projektu. Prema informacijama iz Vijeća ministara, petnaestak vrlo važnih aktivnosti je već odrađeno, a desetak njih su u nekoj od provedbenih faza. Između ostalog, okončani su poslovi na kartografiji, obavljene natječajne procedure za zakup prostora za obradu podataka i tiskanje i logistiku. Završena je metodologija i upute za osoblje terenskog rada, a poznat je i dizajn osnovnih popisnih obrazaca. Finaliziraju se pomoćni popisni obrasci i testira ICT platforma za obradu podataka. Razvija se i testira monitoring informacijski sustav, izrađen je logistički plan, formirani timovi za obuku, usvojene procedure za odabir tijela i osoba za terenski rad te pokrenuta procedura imenovanja županijskih i lokalnih popisnih povjerenstava.

Trenutačno se radi na definiranju sigurnosne politike pristupa i zaštite baze podataka, seta logičkih kontrola, seta izvedenih varijabli i metoda i pravila imputacija. Priprema se središnje mjesto za obradu te definira sustav izvješćivanja s terena koji uključuje SMS agenta, call centar i druge elemente. Također se finaliziraju upute za popisivače i instruktore, a ušlo se i u proces imenovanja državnih i entitetskih instruktora.

Ostalo je još da se u iduća dva mjeseca okonča posao na odabiru popisivača i instruktora, da se obavi instruiranje izravnih sudionika u popisu, distribuira logistika na teren i formiraju krizni stožeri za pomoć osoblju na terenu. S tehničke strane, dakle, ne bi trebalo biti nikakvih problema na završetku priprema za popis stanovništva koji će po prvi put nakon 22 godine dati jasnu sliku strukture bh. društva. Osim nacionalne i vjerske strukture stanovništva, o čemu se najviše govori, doznat ćemo i koliko smo stari, obrazovani, bogati, socijalno integrirani. Po prvi put ćemo dobiti i jasnu sliku bh. kućanstava kao društvenih zajednica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?