Rezultati

Dva HDZ-a u BiH drže općinska vijeća u Bosni i Posavini

Dragan Čović
11.10.2012.
u 09:11

Hrvatske stranke u više općina mogu pokrenuti smjenu načelnika iz SDA

Rezultati nedjeljnih izbora za načelnike ne odgovaraju stvarnom stanju općinske vlasti u najvećem dijelu općina u Bosni i Hercegovini, a posebno se to odnosi na sredine s hrvatskom većinom ili tamo gdje su u jednakome položaju prema Bošnjacima. Dapače! Politički pluralizam je doveo do toga da veći broj stranaka ima svoje vijećnike u općinskim vijećima, dok je pak nemudra odluka o isticanju više kandidata za načelnike dovela do pogubnih posljedica.

Situacija drukčija

Tome treba pridodati i navode iz biračkih odbora da su hrvatski birači u značajnijoj mjeri apstinirali na ovim izborima od bošnjačkih, čime su najprije sebe doveli u ovakvu poziciju. Tamo gdje se posljednjih dana govorilo o ‘padu’ središnje Bosne, djelomično i Posavine zbog gubljenja načelničkih pozicija, hrvatske stranke, međutim, drže vlast u vijećima. U Vitezu, koji se najčešće spominjao u kontekstu izbornog raspleta stanje je takvo da su hrvatske stranke dva HDZ-a najprije imale čak 2500 glasova više od bošnjačkog kandidata koji je na kraju pobijedio na izborima. Stanje u Općinskom vijeću je takvo da dva HDZ-a zajedno s Boljitkom i HSS ‘Stjepan Radić’ ima 13 vijećnika, a SDP i SDA njih deset. Nijedna odluka ne može se donijeti bez hrvatskih stranaka, a najvažnije je pitanje proračun. Novo Općinsko vijeće Viteza može vrlo jednostavno donijeti odluku o opozivu načelnika za što ima potrebnu većinu. Da bi ta odluka stupila na snagu, dovoljno je da natpolovična većina građana potvrdi tu odluku o primjerice sadašnjem načelniku koji je izabran iz redova SDA. Slično je stanje u Busovači, gdje je odnos gotovo jednak u sastavu Općinskog vijeća. Tamo SDA ima jedanaest vijećničkih mjesta, a dva HDZ-a 12 vijećnika, dok pak SDP BiH ima dva vijećnika. Nijedna važnija odluka u Novome Travniku ne može se donijeti bez hrvatskih političkih stranaka.

Velika većina

Uz pet vijećnika HDZ-a BiH tamo sjede dvojica vijećnika iz HSS-a ‘Stjepan Radić’, HSS-NHI, a jednoga vijećnika imaju HDZ 1990. te HSP BiH. S druge strane SDA će vjerojatno podržati dva vijećnika BPS-a te SBiH-a a SBB i SDP zbog posljednjih odnosa zasigurno neće ulaziti u koalicije. U Kiseljaku HDZ BiH samostalno ima deset vijećnika, a s HDZ-om 1990. može imati potrebnu natpolovičnu većinu. U preostalim većinskim hrvatskim općinama Dobretićima i Kreševu, Hrvati imaju apsolutnu vlast, a u tamošnjim vijećima su ključni HDZ BiH, odnosno HSP BiH. U Uskoplju bez hrvatskih stranaka teško je uspostaviti vlast. Slabiji rezultati zabilježeni su u Bugojnu i Travniku.

Ključne riječi

Komentara 3

BB
BbadboyM
11:16 11.10.2012.

Vi ste i krivi, sto je tako!!!!!!

MI
misoana
13:30 11.10.2012.

Odmah ujediniti HDZ i ostale stranke hrvatskog predznaka i otpočeti proces formiranja trećeg entitete i time ostvariti ravnopravnost i jednakost sa druga dva naroda,a ukolikose ta ideja ne možeostvariti onda sigurno tražiti koaliciju Hrvatskih nstranaka sa srodnim stavovima ionih kojiji ih podržavaju za ostvarivanje takvih ideja i stavova te od toga ne odustati.nego odmah početi sa takvim stavom o stvaranju trećeg za hrvate neupitnog entiteta

JU
Jurica1050
23:04 11.10.2012.

"Misiona" Zivim za dan kad ce taj vas tzv entitet biti stvarnost . Ne cinim to iz nekog uvjerenja da ce nama Hrvatima biti bolje nego iz cistog razloga da mi ostali Hrvati otkantamo Hercegovinu . Vec ste dojadili i Bogu i narodu sa tom vasom pjesmom koju slusamo vec 20 godina. Nas Posavljake je ta vasa pjesma kostala gubitka nasih ognjista jer o njima nismo odlucivali mi nego su odlucivale Grude . No taj vas entitet je identicna prica kao ona traktoriste iz Laktasa o ocjepljenju Genocidnog entiteta od BiH . Niti od jednog nema nista jer ako nisi znao o svim vaznijim pitanjima na Balkanu odlucuju oni koji ne zive tamo . Ti isti su davno odlucili da se zlocinacak HB ugasi a uz veliku pomoc hrvatske politike da zlocinacki Genocidni entitet dobije nekakave drzavne odlike . Vise od toga se nece dozvoliti ni jednoj strani. No svakako i Hercegovina a i pucanstvo Genocidnog imaju pravo na svoje snove . Zato sanjajte skupa ali probudit ce vas vasi gospodari iz vasih snova kad bude vrijeme za to .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?