PREUSTROJAVANJE

Dva HDZ-a imaju puni legitimitet zastupati Hrvate u vlasti u BiH

čović i ljubić
VL FOTO
04.11.2010.
u 08:32

Teorijski nije nemoguće zaobići dva HDZ-a u vlasti u FBiH, ali tu avanturu ne podržava međunarodna zajednica

Dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini će vrlo izvjesno zajedno stupiti u vlast nakon što se većina organizacija ovih stranaka pozitivno izrazila o mogućnosti ostvarenja hrvatskog jedinstva. Čelnici ove dvije stranke Dragan Čović i Božo Ljubić u dva navrata su razgovarali o zajedničkoj platformi o ustavnim promjenama koja bi prethodila dogovoru o nastupu u vlasti. Obojica čelnika zagovaraju ustavnu reformu koja se ne bi zaustavila tek na korekcijama koje se tiču poštivanja građanskih prava, nego na rješenju nacionalnog pitanja. Ove dvije stranke smatraju da zbog neriješenog hrvatskog pitanja nije moguće riješiti niti jedno drugo ozbiljnije pitanje u zemlji.

Novi preustroj zemlje

To, po razmišljanju iz dva HDZ-a, uključuje i novi teritorijalni preustroj zemlje umjesto sadašnja dva entiteta. Uostalom, ove dvije stranke, makar o reformi Ustava, imaju gotovo identično stajalište. Usto, na posljednjim izborima ove su stranke osvojile najveći broj glasova Hrvata, više od 90 posto potpore hrvatskog biračkog tijela. To im daje potpuni legitimitet zastupanja Hrvata u svim budućim procesima, prije svega ustavnim promjenama. S ovim dogovorom na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, stvorio bi se u pravome smislu hrvatski blok bez kojega se ne bi moglo jednostavno provesti u djelo prijevara Hrvata koja je osmišljena prije izbora. Nije međutim teorijski nemoguće provesti takav scenarij zbog raznih makinacija s visokim postavljanjem Hrvata na listama stranaka za koje glasuju gotovo u cijelosti Bošnjaci, ali bi to predstavljalo hazarderski pokušaj a guranja Federacije u četverogodišnju nestabilnost dok bi istodobno jedino profitirala Republika Srpska. Kriza bi se u Federaciji u slučaju ignoriranja hrvatske političke volje prelila i na razinu države, a s najmanje pet županija vlasti u Sarajevu ne bi mogle surađivati ili bi imala velike probleme.

Izvjesna radikalizacija

Iako su prije izbora gajili određene simpatije prema promjenama na političkoj sceni, crni scenarij nestabilnosti u Federaciji više ne podržava najveći dio međunarodne zajednice jer bi ova avantura imala više izgleda završiti ozbiljnom radikalizacijom i potencijalnim žarištem novih sukobljavanjem Hrvata i Bošnjaka.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bucalo
bucalo
22:24 04.11.2010.

a napokon da se netko za ljude pobrine

DA
darmar
23:44 04.11.2010.

Jedino moguce ispravno rjesenje za hrvatsku zaajednicu u BiH. Bez legitimnog i legalnog politickog bloka, kao sto je ovaj HDZ BiH i HDZ 1990, tesko bi se ista povoljno postiglo u naredne cetri godine za ustavni i politicki polozaj Hrvata u BiH. Jedinstvo dva HDZ je neophodno tim vise ako se vidi ostvareno jedinstvo najvecih stranaka bosnjaka - SDA i SDP BiH, te srpskog bloka koji cine SNSD i SDS (barem na drzavnoj razini). I samo na ovakav nacin, sa mudrim prevladavanjem politickih tastina i ambicija - u kojima su se i HDZ BiH i HDZ 1990 isprofilirali kao nezaobilazne politicke stranke na politickoj sceni, moze se naprijed. Poglavito ako se zeli onemogucit pakleni plan bosnjacke politicke elite, igranjem na nejedinstvo hrvata, angaziraju - za saku malo fiktivne politicke moci, kao hrvatske zastupnike u novoj federalnoj i drzavnoj vlasti, politickih kalkulatora u osobnom ineteresu - poput Lijanovicevske Strancice ili Jurisicevske pravaske stranke, sto bi im omogucilo neometanu vladavinu u naredne 4 godine na teritoriji 51% BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?