POLITIKA

Dva HDZ-a će blokirati SDP da formira vlast bez ove dvije stranke

relota
Zoran Grizelj
15.12.2010.
u 15:50

Relota je političke poteze SDP-a nazvao "cirkusom koji neće dati rezultate"

Na pokušaj SDP-a da istisne iz vlasti oba HDZ-a u BiH ove hrvatske stranke odgovorit će blokadom vlasti, izjavio je glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota.

"Tako bismo došli u puno gore stanje nego što smo imali posljednje četiri godine'', rekao je Relota i političke poteze SDP-a nazvao "cirkusom koji neće dati rezultate".
On je naglasio da je odgovornost na onima koji će krenuti u ovu avanturu.
"To je eksperiment koji je odmah osuđen na propast. Ključ je u tome da Zlatko Lagumdžija i dalje želi biti predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Mi i dalje mislimo da nema nikakve osnove za takav izlet, koji će značiti da i dalje nema vlasti. Baš kao i pokušaj da se iz vlasti isključe dva HDZ-a'', objasnio je Relota.

Prema njegovim riječima, to može izazvati velike štete za BiH, ali i za SDP.
"Koristit ćemo sve institucionalne mogućnosti da to spriječimo, a to je blokada vlasti", ponovio je Relota stav koji je sinoć iznio čelnik HDZ-a Dragan Čović nakon najave da bi SDP mogao ući u koaliciju sa SDA, Narodnom strankom "Radom za boljitak" i HSP-om BiH. Relota je poručio da se ne može ignorirati volja jednog, drugog ili trećeg naroda, pa ni Hrvata u BiH.

Vegar: Platforma SDP-a ne znači konačan dogovor o formiranju vlasti

HDZ 1990 smatra da programska platforma za formiranje vlasti koju je SDP uputio SDA, HSP-u i Narodnoj stranci ''Radom za boljitak'' ne znači konačan dogovor o formiranju vlasti, i da će o tome biti još pregovora, rekao je glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar. 'I mi smo SDP-u i SDA predali našu platformu za buduću vladajuću većinu i naišli smo na visok stupanj podudarnosti u našim programima'', rekao je Vegar, dodajući da se HDZ 1990 nada da će biti dio vladajuće koalicije koja će u sebi imati sadržan većinski hrvatski izborni legitimitet.

Prema njegovim riječima, SDP kao najjača stranka trebala bi, također, biti dio vladajuće koalicije i u BiH i u Federaciji BiH, kao i u većini županija. HDZ 1990 bio je poželjan partner SDP-a sve dok nisu potpisali kolacijski sporazum s HDZ-om BiH s kojim su planirali ići zajedno u vlast na svim razinama.

Predsjedništvo SDP BiH na jučerašnjoj je sjednici analiziralo dosadašnji proces razgovora o implementaciji izbornih rezultata, te se danas SDP oglasio priopćenjem i kazao da je spreman je za formiranje novih proeuropskih vlada na svim razinama, s namjerom da se značajno ubrza bh. put u EU i NATO. Naglašavajući da SDP BiH neće dozvoliti da se protekle četiri godine ponove, u današnjem priopćenju se ističe da je Predsjedništvo SDP BiH usvojilo nacrt programske platforme "Osnove za formiranje vlasti u Federaciji BiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014".

Nacrt programske platforme upućen je političkim strankama s kojima je do sada postignut najveći stupanj suglasnosti oko ključnih političkih i ekonomskih pitanja - Stranci demokratske akcije BiH, Narodnoj stranci Radom za boljitak i Hrvatskoj stranci prava BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
21:07 15.12.2010.

Nemožete vi ništa blokirat , možete samo prijetit i to je sve . Vlak je krenuo i nema više stajanja , a za vas mjesta nema, možda kod strojovođe Mileta alijas Dodik bude stolac prazan pa probajte kod njega . Samo on ne uzima stopere , njemu treba neko jačeg kalibra....da ga iskoristi i odbaci .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?