KOLAPS

Dugovanja za neisplaćene naknade 80 milijuna maraka

prosjak
VL FOTO
20.08.2010.
u 10:32

Kada bi postojao jasan zakonski okvir i plan isplate, potrebna sredstva bi se vrlo lako osigurala od međunarodnih financijskih institucija. Ali toga zasad nema. Kao ni isplata

Nova financijska prijetnja nadvila se nad Federacijom Bosne i Hercegovine. Ovu će proračunsku i kalendarsku godinu veći bh. entitet završiti s dugovanjima od oko 80 milijuna maraka osobama koje su dobile rješenja o pravu na invalidninu, tuđu njegu i ortopedski dodatak, ali nikada nisu počele primati te naknade.

Dug bio i veći

Ovaj dug je početkom godine bio i veći, ali je resorno federalno ministarstvo uspjelo osigurati sredstva za izmirenje oko 45 milijuna dugovanja po istoj osnovi. No, novca više nema, a veliko je pitanje hoće li ga biti i u proračunu za iduću godinu. Bit će potrebno mnogo znanja i truda kako bi se osiguralo 105 milijuna konvertibilnih maraka za isplatu redovitih naknada za oko četrdeset i tri tisuće korisnika koji su uvedeni u pravo. Baš zbog toga je potpuno nejasno zašto su federalne vlasti odgodile usvajanje zakona o dugu, koji je svojedobno razmatran i na sjednici entitetske vlade. Prema ovom zakonskom prijedlogu koji skuplja prašinu u nečijoj ladici, dugovanja osobama koje imaju pravomoćna rješenja o pravu na invalidninu, tuđu njegu i ortopedski dodatak bila bi isplaćena postupno u roku od tri godine.

Da je ovaj zakon usvojen, dug prema socijalnim kategorijama bi se isplatio u razdoblju od 2011. do 2013. godine.

Zakonski okvir

- Kada bi postojao jasan zakonski okvir i plan isplate, potrebna sredstva bi se vrlo lako osigurala od međunarodnih financijskih institucija. Očito je da se više isplati i zadužiti uz prihvatljivu kamatu nego čekati presude po sudskim tužbama s pripadajućim kamatama, kazao nam je naš sugovornik iz federalne Vlade. Većina u federalnoj vlasti ne misli tako, pa će se uz silne financijske probleme ovaj entitet morati suočiti i s valom sudskih optužbi, čiji ishod uopće nije upitan. Federaciji Bosne i Hercegovine prijeti ukupno 25.000 tužbi zbog ovih dugovanja, a kako doznajemo, već je podneseno nekoliko stotina njih. Zbog svega toga nova vlada Federacije Bosne i Hercegovine morat će se brzo očitovati o problemu dugovanja socijalnim kategorijama, pa neće čuditi ako predloženi zakon o dugu naprasno bude izvučen iz ladice.

Komentara 1

SR
sretni
15:14 07.09.2010.

Nema novca za invalidnine: Da li imome pada na pamet da pretrese invalidske mirovine. Koliko ima kupljenih invalidskih mirovina - hvale se sami, 3000maraka i evo invalidske. Sa 30 godina invalidska, potom se radjaju djeca, prave kuće, rade na crno. Svi mi poznamo takve. Zašto ih ne pozvati na pregled, ustanoviti od čega su napravili kuće, kupili aute - a mirovina 300 maraka. Svim sposobnima oduzeti mirovinu i dati je onima kojima je stvarno potrebna.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?