PROBLEM

Državi će nedostajati više od 100 milijuna

vrankić
Zoran Grizelj
04.03.2011.
u 09:39

BiH ne može planirati nove institucije, a RS traži više novca u entitetske proračune

Savjetodavna skupina Fiskalnog vijeća BiH trebala bi do sredine ožujka napraviti zajedničku procjenu i izvršiti dodatne analize mogućih prilagođavanja oko proračuna na državnoj razini i entitetima u okvirima koji bi bili usuglašeni sa zahtjevima stand–by aranžmana. Zaključeno je to na posljednjoj sjednici Fiskalnoga vijeća BiH na kojoj su istaknuta različita gledanja o visini proračuna za 2011. godinu.

Država ili entiteti

Zaključeno je da proračunski okviri na svim razinama budu zasnovani na realnim osnovama. Ministri financija Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić, Republike Srpske Zoran Tegeltija i Federacije BiH Vjekoslav Bevanda će Fiskalnom vijeću na osnovi izvršenih analiza savjetodavne skupine predložiti usuglašen proračunski okvir. A do toga će vjerojatno jako teško doći budući da od ranije postoje velike razlike u gledanjima i zahtjevima entiteta i države BiH. U godinama kada je izražena jaka socijalna potražnja i s druge strane orijentacija da se jačaju državne institucije koje bi bile spremne odgovoriti izazovima Europske unije, i imajući na umu ograničene financijske priljeve, sporazum izgleda gotovo kao sizifovski posao. Vlasti RS-a prilikom dogovora o godišnjem proračunu ističu da zajedničke institucije BiH imaju prevelike zahtjeve kada je riječ o izdvajanju sredstava s jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH za proračun. Zbog toga u nekoliko posljednjih navrata nije postignut dogovor na sjednicama Fiskalnog vijeća BiH. Zahtjev državnih institucija jest da se s jedinstvenog računa u proračun BiH usmjeri 920 milijuna maraka što je smanjeno na 800 milijuna, što je opet više za 110 milijuna maraka u odnosu na godinu dana ranije.

Novac od MMF-a

Pri tome se razmatra i mogućnost da se dio novca od MMF-a usmjeri za državne institucije što je praktično nemoguće izvesti zbog uvjeta koji su propisani dokumentom s ovom međunarodnom financijskom institucijom. Ministar financija i riznice BiH Dragan Vrankić ocijenio je da će za rad državnih institucija nedostajati najmanje 65 milijuna maraka u predstojećoj godini, dok bi se s dodatnim zahtjevima iz Republike Srpske taj iznos mogao povećati i na 200 milijuna maraka što bi praktično paraliziralo njihov rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?