OTKRIVAMO

Država se obvezuje da će pomagati bh gospodarstvenicima

gospodarstvo
VL FOTO
03.07.2010.
u 12:40

Novi poticaj domaćem gospodarstvu te uspostava temelja za jednak razvoj svih krajeva BiH

Prema informacijama bliskim Vijeću ministara BiH, uskoro će se u proceduri pojaviti Nacrt zakona o sustavu državne pomoći BiH. Ovim zakonom potpuno se uređuju opći uvjeti, postupci za odobravanja, kontrole provedbe i povrata nezakonito dodijeljene državne pomoći, potom način prikupljanja, popisa i izvještavanja o državnoj pomoći i nadležna tijela, s ciljem stvaranja i očuvanja tržišne konkurencije i ispunjavanja preuzetih međunarodnih obveza BiH.

Poticaj gospodarstvu

Državna pomoć podrazumijeva pomoć jednom gospodarskom subjektu, za pojedinačnu svrhu, koja ne prelazi iznos od 400.000 KM za taj subjekt tijekom razdoblja od tri godine, računajući od datuma kada je pomoć prvi put dodijeljena. Zakonom se uređuje osnivanje i način funkcioniranja Vijeća BiH za odobravanje državne pomoći te izrada sveobuhvatnog inventar-programa državne pomoći, kao i odlučivanje o povratu državne pomoći koja je nezakonito dodijeljena. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u činjenicama prema kojima će omogućiti bolju koordinaciju i usmjeravanje državnih sredstava u razvojne projekte i fokusiranje poticaja gospodarstvu u pravcu poboljšanja konkurentnosti zemlje, te uspostaviti temelje za ravnomjeran razvoj svih krajeva BiH. Donošenje zakona koji će regulirati državnu pomoć i uspostaviti neovisna tijela za kontrolu državne pomoći uvjet je iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Ekonomija i politika

Uz navedeno, glavni argument za bh. politiku državne pomoći i regulacijski sustav je da se osigura: promocija poštene konkurencije i slobodne trgovine, kontrola državne pomoći nije prijetnja ekonomskim politikama ili pojedinačnim shemama državne pomoći, osigurati da novac iz državnog proračuna i nemonetarne pogodnosti ne bude bespotrebno iskorišten, privlačenje izravnih stranih ulaganja. Gospodarski subjekti podrazumijevaju gospodarska društva i grupacije, poduzeća i poduzetnike, bez obzira na oblik vlasništva, sjedište ili prebivalište, javne ustanove, poduzeća i kompanije koje su većim dijelom pod kontrolom države, ostale fizička i pravne osobe koje neposredno ili posredno, stalno, povremeno ili jednokratno sudjeluju na tržištu, bez obzira na status, oblik vlasništva, sjedište ili prebivalište, kao i neprofitabilne organizacije, osim onih angažiranih u značajnim aktivnostima na tržištu u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?