SRAMOTNO

Država ove godine nije izdvojila ni marku za deminiranje

minsko polje
Marko Čuljat
27.12.2010.
u 13:00

Ispunjeno je samo 38 posto plana deminiranja u Bosni i Hercegovini. Država ne izdvaja novce u ovu svrhu

U godini koja je na izmaku, u BiH je od mina očišćeno 12 četvornih kilometara ili 38,8 posto od planiranog, priopćio je danas na novogodišnjoj konferenciji za novinare direktor Centra za uklanjanje mina BiH (MHMAC) Dušan Gavran.

Ukupno je u BiH u 2010. planirano da se izvrši redukcija sumnjive površine za 190 kilometara kvadratnih i urađeno je  85 posto posla, ali je najmanje urađeno na tehničkom izviđanju i deminiranju (38 posto). Razlog za ove slabije rezultate je nedostatak finansijskih sredstava.

Gavran je naveo da je iz državng proračuna za ove namjene u 2010.  trebalo izdvojiti 30 miliona KM, ali da nije izdvojeno ništa. Također je kazao da civilne zaštite na entitetskom nivou nisu svoje planove ispunile u potpunosti također zbog nedovoljnog financiranja, a to je posebno bilo izraženo u Federaciji BiH.

Broj minskih nesreća je u 2010.smanjen za 50 posto. Zabilježeno je devet nesreća, u kojima je smrtno stradalo šest osoba, a osam je ranjeno. Među poginulima su bila i dva deminera.

Gavran je upozorio da je karakteristika stradanja civila najčešće odlazak u obilježena minska polja radi sječe šume.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?