FUNKCIONIRANJE

Država i FBiH bez vlada u ‘tehničkom mandatu’

spiric
VL FOTO
16.11.2010.
u 08:02

Ukoliko Špirić podnese ostavku, to će značiti pad Vijeća pa bi BiH u tehničkom mandatu ostala bez izvršne vlasti

Većina zastupnika koji su osvojili mandate na svim razinama vlasti na proteklim izborima, još nisu odlučili hoće li zadržati dosadašnje pozicije ili će prihvatiti nove mandate. Ovaj problem će posebno doći do izražaja prilikom konstituiranja zastupničkih domova na državnoj i federalnoj razini, jer je šest aktualnih ministara osvojilo zastupničke mandate.

Nespojivost funkcija


Zbog nespojivosti funkcija oni moraju informirati Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine hoće li zadržati sadašnje pozicije u izvršnoj vlasti ili status zastupnika. Ukoliko prihvate zastupničke mandate i podnesu ostavke na dosadašnje funkcije i država i Federacija će ostati bez vlade. Iz Vijeća ministara BiH zastupničke mandate osvojili su predsjedatelj Nikola Špirić i ministar za ljudska prava i izbjeglice, Safet Halilović. Nikola Špirić bi trebao prihvatiti mandat u zastupničkom domu državnog, a Safet Halilović u zastupničkom domu federalnog parlamenta. Ukoliko dosadašnji državni premijer Nikola Špirić podnese ostavku, to će značiti pad cijelog Vijeća, pa bi država u tehničkom mandatu ostala bez izvršne vlasti. Dobro upućeni kažu kako Špirić ne oklijeva s podnošenjem ostavke zbog brige za funkcioniranje državne vlasti, već zbog nedovoljnih jamstava da će biti imenovan za ministra financija u novom sazivu. SNSD je za njega planirao tu poziciju, ali još nije sigurno da će srpskoj strani pripasti to ministarstvo. Ako se otklone te dvojbe do 30. studenoga, za kada je zakazana konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, Špirić će formalno odustati od zastupničkog mandata i do formiranja novog nastaviti voditi aktualno Vijeće ministara u tehničkom mandatu.

Ostavke predsjednici


Mnogo neizvjesniji je opstanak federalne vlade u tehničkom mandatu. Čak četiri aktualna ministra izabrani su za zastupnike i ako podnesu ostavke predsjednici Federacije BiH Borjani Krišto upitno je hoće li Vlada Federacije BiH više uopće egzistirati. A naredni mjeseci su vrlo važni zbog kreiranja novih proračuna i ispunjavanja obveza iz stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?