EUROPSKI SUD

Druga presuda Strasbourga uzdrmat će državni proračun

sud
04.11.2010.
u 08:38

O tužbi razmišlja i više organizacija koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina, što će osjetiti bh. proračun

Država BiH mogla bi skupo platiti odugovlačenje provedbe odluke Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”. Kako do proteklih izbora nije provedena sudska odluka i korigiran Ustav BiH u dijelu koji se odnosi na mogućnost kandidiranja pripadnika nekonstitutivnih naroda za članove državnog Predsjedništva, romski aktivist Dervo Sejdić odlučio je podnijeti novu tužbu sudu u Strasbourgu.

On podsjeća da od prosinca prošle godine ništa nije učinjeno da se provede prva sudska presuda, pa je samim tim i njemu bila uskraćena mogućnost kandidiranja, iako je prikupio dovoljan broj potpisa i uplatio predviđenu pristojbu za kandidaturu. - Ja sam podnio tužbu Ustavnom sudu BiH i predložio da se obustavi izborni proceš u BiH do provedbe presude suda za ljudska prava iz Strsbourga.

Međutim, u kolovozu sam dobio odgovor iz Ustavnog suda BiH, da oni nisu nadležni da raspravljaju o odlukama Središnjeg izbornog povjerenstva, ističe Sejdić, dodajući da mu nije preostalo ništa drugo nego da podnese novu tužbu Europskom sudu za ljudska prava. On u svojoj tužbi sugerira da sud u Strasbourgu sancionira političke stranke i lidere koji čine vlast u BiH, ali insistira i na odgovarajućem materijalno obeštećenju, jer nije mogao da se kandidira na proteklim izborima. Nema nikakve dvojbe da će sud po drugi put presuditi u Sejdićevu korist i vrlo vjerojatno odrediti mnogo veće novčano obeštećenje nego u prvom slučaju, kada je Sejdić dobio simboličnih tisuću maraka. Osim njega, o tužbi razmišlja i više organizacija koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina, pa bi se državni proračun vrlo brzo mogao naći u problemima zbog obvezne isplate odštete diskriminiranim građanima. Aktualna vlast nije pokazala zabrinutost glede tog pitanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?