Obljetnica

Dražen Budiša: Vlada nacionalnog spasa nemoguća, ali potrebna

'franjo tudjman -dan drzavnosti   jarun......30.5.92. snimio sinisa hancic'
''
15.01.2011.
u 07:45

Tomac: Nastup premijerke Kosor i predsjednika Josipovića u davanju podrške Hrvatima u BiH put je kojim bismo trebali rješavati i ostala pitanja

Prošlo je devetnaest godina od međunarodnoga priznanja Hrvatske kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ustvrdio: "Hrvatska, svoja i suverena, neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet. Ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novog duhovnog obzorja i međunarodnog poretka mira i suradnje među narodima."

Poslije 19 godina Hrvatska je pred ostvarenjem glavnog cilja ulaskom u EU, no opterećena brojnim političkim i društvenim problemima te s velikim izazovima koji je očekuju.

Jačati demokraciju

Tako član Vlade nacionalnog jedinstva od 1991. do 1992. Dražen Budiša kaže da je ona danas nemoguća, ali Hrvatskoj bi dobro došla. Dodaje da je teško odgovoriti na pitanje je li i koliko u ovih devetnaest godina naše društvo napredovalo u političkom, gospodarskom i demokratskom smislu. No njegov stav oprečan je razmišljanjima dr. Mate Granića i dr. Zdravka Tomca, također članova spomenute vlade na čijem je čelu godinu dana bio dr. Franjo Gregurić. Oni su uvjereni da Hrvatska nije u situaciji u kojoj je bila 1991. i 1992. kada je bila potrebna Vlada nacionalnog spasa.

– Država smo koja ima određenih problem, ali oni nisu kao u vrijeme rata i borbe za slobodu – kaže Granić.

– Premijerka Kosor trebala bi nastaviti procese jačanja demokratskih institucija, pravne države, ulaska u EU i borbe protiv korupcije – dodao je Granić.

Zaključio je kako bi bio sretniji da su se ubrzali procesi pristupanja Hrvatske u EU u posljednjih 19 godina.

Malo je skeptičniji Zdravko Tomac koji tvrdi da je najveći problem 19 godina poslije međunarodnoga priznanja Hrvatske što naše društvo samo ruši ono što je stvaralo devedesetih godina prošlog stoljeća.

Sudbonosna 2011.

Ova 2011. sudbonosna je jer je, prema njegovoj ocjeni, upitna hrvatska država – izgubljen je identitet i sustav vrijednosti. Ljudi su apatični i ne vjeruju u bolju budućnost. No nije potrebna Vlada nacionalnog spasa nego nacionalni konsenzus o strateškim pitanjima. Politički je pluralizam temelj svake demokracije i stoga ga treba jačati. Pravi put za ponašanje hrvatskih političara jedinstven je nastup Jadranke Kosor i Ive Josipovića u davanju podrške Hrvatima u BiH. To je put kojim bismo trebali rješavati i ostala pitanja od položaja branitelja i odnosa prema Domovinskom ratu – tvrdi Tomac.

Potrebna nam je nacionalna strategija koje na žalost nema, a nju ne može stvoriti Vlada nego šire društvene strukture – uvjeren je Tomac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije