Naslovnica

Dragan Čović oslobođen optužbi za zlouporabu položaja ili ovlasti

Na temelju analize dokaza, Sud je ocijenio da inkriminacije tužiteljstva nisu dokazane
07. svibnja 2012. u 13:56 10 komentara 886 prikaza
covic
Foto: VL FOTO
Pogledajte galeriju 1/4

Izricanjem oslobađajuće presude danas je u Županijskom sudu Sarajevo (ŽSS) okončano suđenje Draganu Čoviću, koji se teretio za zlouporabu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je vršio dužnost federalnog ministra financija.

Čović je u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi da je u svojstvu ministra financija u Vladi Federacije BiH prekoračio granice službene ovlasti u namjeri da poduzeću \"Lijanovići d.o.o.\" Široki Brijeg i MI \"Lijanovići d.o.o. pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih pristojbi(prelevmana) na meso peradi.

Na temelju analize dokaza, Sud je ocijenio da inkriminacije Tužiteljstva nisu dokazane, uključujući i tezu optužbe da je optuženi donio akt od 23. lipnja 2000. godine.

Sud smatra da nije dokazano da je Čović donio \"sporni\" akt za koji je u obrazloženju presude rečeno da, čak i da je donesen, da se ne radi o obvezujućoj instrukciji, odnosno pismenu koje bi imalo karakter upravnog akta.

Sud, nadalje, navodi da nije utvrđeno ni gdje je spomenuti akt nastao, odnosno da dokazima nije potkrijepljena teza o uzročno-posljedičnoj vezi s optuženim kada je u pitanju relacija s poduzećima \"Lijanovići\", kao ni kvalifikacija da je Čović prekoračio službene ovlasti izravnim umišljajem, budući da nije dokazano da je on donositelj tzv. \"obvezujućeg mišljenja\".

U skladu s presudom, Federacija BiH je s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom upućena na parnicu, a troškovi postupka bit će izmireni iz proračunskih sredstava Suda.

Na ovu nepravomoćnu presudu strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka.

Glavni Čovićev branitelj, odvjetnik Zdravko Rajić kazao je novinarima da je epilog suđenja u ovom predmetu očekivan, te \"da se radi o još jednom primjeru proizvoljno i olako podignute optužnice\".

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 1. prosinca 2011. godine, a nakon što se Sud BiH u drugostupanjskom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Sarajevske županije  na rješavanje.

  • slavtraveller:

    Nisam neki obozavatelj Covica, ali ovaj proces je bio montiran iz samog pocetka....tko je god pratio mogao je skuziti kako su mu velikobosnjacki politicari s pomocu Lijanovica htjeli namjestiti ovaj proces....

  • slavtraveller:

    @coca-cola.....nazalost Covic nije na vlasti, iako su ga hrvati velikom vecinom izabrali...i dok god bude takva situacija, gdje jedan narod izabere predstavnike drugog naroda na prevaru, nece biti mira...

  • coca.cola:

    Ha,ha,ha... Još jučer ili čak prekjučer je novinar Zlatko Tulić, koji se i vidi na ovoj fotografiji direktno ispred gosp. Čovića, je napisao da će Čović biti oslobođen, jer \"nema dokaza...\" sve se i obistinilo, jer je Čović na vlasti..., ... prikaži još! ali što će biti kad padne s vlasti? To je pravo pitanje? Isplitav će dokazi sa svih strana, kao i u slučaju gosp. Sanadera u HR.