PROBLEMI U BIH

Došlo je vrijeme da sve političke strukture dođu do konsenzusa

dodik
VL FOTO
07.06.2011.
u 08:44

Prema Füleovim riječima, na zapadnom Balkanu stvara se trenutak za proširenje Europske unije

Povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Europske unije Štefan Füle poručio je jučer nakon dolaska u BiH da je cilj strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, koji je počeo u Banjoj Luci, stvaranje neovisnog, nepristranog i samostalnog pravosudnog sustava u BiH.

Sarajevo i Banja Luka

Füle je prije odlaska u Banju Luku imao u Sarajevu sastanak s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, nakon kojeg je ocijenio da će ovaj proces značiti konsolidaciju pravne države i početak faze koja znači više EU-a u BiH. - Taj pravosudni sustav treba nositi onu odgovornost koja mu pripada u okviru ispunjenja uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kazao je europski povjerenik čija se misija u BiH dočekuje s različitim očekivanjima. Dok vlasti RS-a priželjkuju da EU kroz strukturalni dijalog osigura slabljenje pravosuđa na državnoj razini, u Sarajevu su očekivanja potpuno drugačija i po njima bi ovaj proces trebao iznjedriti još jednu pravosudnu instituciju na razini BiH - Vrhovni sud. Füle se jučer nije upuštao u ovakve procjene, poručivši kako je došlo vrijeme da sve političke strukture u BiH dođu do konsenzusa i krenu s dijalogom koji će doprinijeti da zemlja krene naprijed. Prema njegovim riječima, na zapadnom Balkanu stvara se trenutak za proširenje EU, s obzirom na uhićenje Ratka Mladića, skorašnje okončanje pristupnih razgovora s Hrvatskom i ostale procese u regiji.

Uspostava vlasti u BiH

Pozdravio je sve pozitivne korake koji su se dogodili kada je u pitanju formiranje vlasti, dodajući da očekuju da će se uskoro riješiti pitanje uspostave vlasti i na državnoj razini, te da će se odmah nakon toga krenuti s radom na reformama. Izetbegović je istaknuo da će reforma pravosuđa dovesti do promjena zakona i formiranja i izmjene statusa nekih institucija, ali da niti jedna promjena neće biti moguća bez suglasnosti parlamenta i svih u BiH. - Drago mi je zbog interesa za dijalog koji otvara BiH s EU-om, kaže Izetbegović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?