DIPLOMACIJA

Doris Pack se zalaže za RTV kanal na hrvatskom jeziku

Pack
VL FOTO
13.12.2011.
u 10:02

OHR je odradio svoj dio posla, sad to treba prepustiti drugima uredu EU

Komentirajući aktualni položaj Hrvata u BiH, zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za BiH Doris Pack konstatirala je da je pitanje Hrvata složenije u odnosu na ostale probleme s obzirom na to da je hrvatska populacija najmalobrojnija u BiH. “Jedna od dobronamjernih gesti bila bi da se Hrvatima omogući uspostavljanje javnog emitera (hrvatski RTV kanal, nap.a.) koji bi bio smješten u Mostaru. To bi bila lijepa gesta koja bi, na neki način, umanjila taj osjećaj nepripadnosti”, kazala je Doris Pack u razgovoru za Glas Srpske.

Napadi SDP-a i SDA

I ova njezina izjava naići će sigurno na reakciju najjačih bošnjačkih stranaka SDA i SDP-a, koje su je napale da s čelnicima Republike Srpske samostalno pregovara o reformama na putu prema EU-u, nazivajući je neinformiranom političarkom koja treba znati da država BiH može postati članica EU-a, a ne njezini entiteti. Zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack te je njihove izjave demantirala naglasivši kako svaki entitet ima pravo na reforme koje mogu pomoći u eurointegracijama, ali da samostalno u članstvo EU-a ne mogu ulaziti. “Entiteti su dio države koja ne funkcionira, a samo država može ući u EU. Ne možemo primiti u članstvo Republiku Srpsku kao 29. člana, a FBiH kao 30. člana. Mi u članstvo možemo primiti samo BiH kao državu”, dodala je Pack.

Federaciju BiH reformirati

Prateći inicijativu SAD-a o reformi sustava u Federaciji BiH, i njemačka se političarka založila za takav princip, navodeći da su u Federaciji BiH svi žrtve entiteta koji je disfunkcionalan. I ona se, kao i Milorad Dodik, založila za zatvaranje Ureda visokog predstavnika jer je on, dodala je, obavio ono što je trebao. “Sada je na domaćim političarima, koji su izabrani voljom naroda, da preuzmu odgovornost i zadatke na sebe. Ne govorim to iz razloga što imam nešto protiv OHR-a, nego jednostavno smatram da su oni svoju misiju ovdje ispunili. Imamo specijalnog predstavnika, odnosno veleposlanika EU-a u BiH s njegovim zaduženjima, koji je potpuno sposoban izvršavati tu dužnost i vrijeme je da palicu predamo domaćim političarima”, zaključila je Doris Pack. O ukidanju OHR-a potrebno je postići dogovor, jer o tome ne odlučuju samo europske zemlje. Također, postoje određene interesne skupine koje žele vidjeti nastavak angažmana ovog ureda u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?