DOZNAJEMO

Doris Pack 20. lipnja donosi novo upozorenje u Sarajevo

Doris Pack
05.06.2013.
u 09:14

EU očekuje da bh. vlasti tijekom ovog mjeseca ostvare konkretan napredak u ispunjavanju uvjeta za predavanje zahtjeva za kandidacijski status

Na inicijativu Doris Pack Europski parlament krajem lipnja u BiH šalje izaslanstvo koje će bh. vlastima prenijeti poruke upozorenja iz nedavno usvojene rezolucije, u kojoj se umalo nisu našle i sankcije za BiH zbog izostanka napretka u reformama.

Ozbiljnost situacije

Kako doznaje Večernjak, pet članova Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u BiH će doputovati 20. lipnja, a tijekom dvodnevnog boravka u Sarajevu planirani su susreti s članovima Predsjedništva BiH, državnog Parlamenta, ministrom vanjskih poslova te predstavnicima entitetskih vlada i parlamenata na kojima će izaslanstvo na čelu s Dodris Pack prenijeti novo upozorenje za BiH iz Europske unije. To je prvi posjet članova Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u zadnje četiri godine, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije i s kolikom zabrinutosti Bruxelles promatra zastoj u reformskim procesima. Izaslanstvo će predvoditi izvjestiteljica za BiH njemačka parlamentarka Doris Pack, kojoj će ovo biti i zadnji posjet BiH u ovom mandatu budući da se iduće godine održavaju novi izbori za Europski parlament. Pack je više nego dobar poznavatelj političkih prilika u BiH. Nedavno je izazvala ogromnu buru u BiH kada je na posljednju rezoluciju Europskog parlamenta o napretku BiH uložila amandman u kojem je, između ostalog, predlagala suspenziju IPA fondova i članstva BiH u Vijeću Europe, kao konkretne sankcije zbog izostanka napretka. Iako ga je podržalo više od 200 zastupnika, amandman Doris Pack na kraju nije usvojen, ali je rezolucija Europskog parlamenta i bez toga vrlo oštra i kritična prema bh. vlastima. Poruka koju europski parlamentarci donose u BiH bit će utemeljena upravo na spomenutoj rezoluciji. Europska unija očekuje da bh. vlasti tijekom ovog mjeseca ostvare konkretan napredak u ispunjavanju uvjeta za predavanje kredibilnog zahtjeva za dobivanje kandidacijskog statusa. Međutim, ni nakon usvajanja ove rezolucije nema naznaka o ozbiljnijem angažmanu političkih subjekata u BiH na ispunjavanju temeljnog uvjeta, a to je provedba presude “Sejdić i Finci”.

Ustavna reforma

U spomenutoj rezoluciji zastupnici Europskog parlamenta su istaknuli da je Bosni i Hercegovini prijeko potrebna ustavna reforma na državnoj i entitetskoj razini kako bi zemlja postigla veći stupanj funkcionalne demokracije. Također, Europski parlament jasno traži da bh. političari provedu i presudu “Sjedić - Finci’’ koju je donio Europski sud za ljudska prava 2009. godine. BiH je, po ocjeni EP-a, daleko od ispunjavanja uvjeta za stupanje na snagu Procesa o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom i sve više zaostaje za ostatkom regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?