Nakon zasjedanja

Donesen proračun uz najavu općeg štrajka

parlament
VL FOTO
12.05.2012.
u 12:14

Šesteročlana koalicija na najozbiljnijem raskršću, a raskol vodi novim savezima

Bez glasova SDA vladajuća koalicija na državnoj razini usvojila je ovogodišnji proračun u prvom čitanju, čime je napravljen veliki korak k okončanju razdoblja privremenog financiranja države. No, sada slijedi amandmanska faza koja bi mogla zakomplicirati cijelu situaciju, jer bi bilo kakve intervencije u predloženi proračun, izuzev nekih manjih promjena, iziskivale dodatne političke dogovore.

Novi zahtjevi

Kako sada stvari stoje, osim SDA i oporbenih stranaka, amandmane bi mogli uložiti i zastupnici iz “petorke” koja je u prvom čitanju podržala predloženi proračun. Da se to naslutiti iz izlaganja zastupnika, pa bi tako zastupnici iz dva HDZ-a mogli tražiti drukčiju raspodjelu planiranih ušteda, pojedinim zastupnicima SNSD-a zasmetalo je što se povećavaju izdvajanja za neke neučinkovite institucije, dok SDP i dalje uvjetuje mjere štednje ukidanjem ustavne odredbe o nedodirljivosti plaća izabranih dužnosnika. Ipak, svjesnost o značaju usvajanja državnog proračuna na kraju bi mogla prevladati, pa će, vjerojatno, zastupnici pet stranaka dići ruke za konačnu verziju proračuna bez obzira na to hoće li njihovi amandmani biti prihvaćeni. Mnogo veće posljedice bi cijela situacija mogla ostaviti na funkcioniranje vladajuće “šestorke”, jer stranke iz Republike Srpske smatraju da je ponašanje SDA uvod u njihov izlazak iz vlasti na državnoj razini. Osim što ne podržava predloženi proračun SDA podgrijava i nezadovoljstvo različitih skupina, od umirovljenih pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine do graničara i državnih djelatnika. Nakon graničara, štrajk najavljuju i djelatnici u institucijama BiH nezadovoljni najavljenim smanjenjem plaća za 4,5 posto. SDA otvoreno podupire njihove stavove potkopavajući tako vlast u kojoj i sama sudjeluje.

Šestorka ili petorka

Dok se SDP zadržava na verbalnim polemikama sa svojim koalicijskim partnerom, dužnosnici SNSD-a otvoreno najavljuju prelazak “šestorke” u “petorku”. Nakon Milorada Dodika takvu mogućnost najavio je i njegov bliski stranački kolega Igor Radojičić. Usvajanje državnog proračuna veliki je test za vladajuću koaliciju, i to ne samo zbog novca za lokalne izbore, popis stanovništva i granične prijelaze. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je da bez proračuna nema ni novog kruga pregovora s MMF-om, niti provedbe presude u slučaju Sejdić - Finci, koja je opet ključna za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i aplikaciju za kandidacijski status za EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?