BIBINJSKI SVEĆENIK

Don Ivanov zlostavljao je i svećenike, a ne samo vjeroučenike

\'BIBINJE, 28.4.2011. opcinske nagrade ispred crkve sv. Roka Nedjeljko Ivanov, rodjen u Poljani (Pasman) 6/1940, umirovljenik, od 1976. do 1996 u Bibinjama\'
Velimir Brkić
16.03.2012.
u 11:00

Znalo se, znalo, ali imao je zaštitu. Štitio ga je svećenik protiv kojega se u Rimu vodi proces zbog silovanja redovnice, kaže naš izvor iz Crkve

Najstrašnije u u pedofilskom slučaju nekadašnjeg bibinjskog župnika don Nedjeljka Ivanova – kojega optužuje da je zlostavljao više od stotinu dječaka – činjenica je da su njegovi kolege svećenici godinama sve znali. A župnikove žrtve su, navodno, bili i sami svećenici!

Sve je istina

– Svi smo to znali godinama. Na žalost, sve što piše istina je – priznao nam je jedan svećenik Zadarske nadbiskupije, koji tvrdi da žrtve nisu bili samo vjeroučenici nego i sami svećenici, od kojih su neki sada također dali svoja svjedočanstva koja su otišla u Vatikan.

– Znalo se, znalo. Imao je zaštitu iz vrha nadbiskupije, čak mu ni pokojni nadbiskup Prenđa ništa nije mogao. Štitio ga je jedan visokopozicionirani svećenik, protiv kojega se u Rimu vodi proces zbog silovanja jedne mlade redovnice. Mons. Prenđa odmah je umirovio Ivanova kad je preuzeo nadbiskupsku dužnost, ali je protiv te odluke imao strahovit otpor. To je bio prvi premještaj koji je Prenđa potpisao! Napadali su ga svećenici za to što miče njihova velikog župnika i ništa više nije smio poduzeti. Zanimljivo je da su upravo oni koji su tada napadali mons. Prenđu danas poslali svoja svjedočanstva o zlostavljanju u Vatikan – kazuje nam drugi naš sugovornik iz Zadarske nadbiskupije tvrdeći da je Ivanova dobro štitio moćan crkveni lobi, koji je bio moćniji i od dvojice tadašnjih zadarskih nadbiskupa, mons. Ivana Prenđe i mons. Marijana Oblaka, zajedno.

– Mons. Oblak čuo je za priče i pitao je Ivanovljeva zaštitnika je li nešto čuo o tome, a on je to zanijekao. Štitio ga je svim silama – tvrde naši izvori te dodaju da su sada druga vremena i da je mjesni ordinarij (biskup) zaštićen odlukom Vatikana da se mora obračunati sa svakim oblikom pedofilije.

Da su svećenici znali, tvrdi i žrtva Nenad Bugarija, američki liječnik podrijetlom iz Bibinja, Zadarskom listu.

– Čim sam doznao za sve, zvao sam svećenika koji mi je vrlo blizak i pitao ga je li išta znao. On mi je rekao da jest. Rekao sam mu da je to jadno, da si je oblatio cijelu karijeru jer je puno toga mogao spriječiti. On mi je rekao da sada nema smisla išta otvarati jer ćemo oblatiti Crkvu. Mogu mu jedino zahvaliti na savjetu da porazgovaram s nadbiskupom. Zvao sam još jednog svećenika, Bibinjca, i on je odmah znao zašto ga zovem. Rekao je da će potpisati sve što treba jer se dobro sjeća što je Ivanov radio. Kazao je i da ne želi da bilo kakav proces ide protiv Zadarske nadbiskupije, nego direktno protiv svećenika. Išao sam i dalje i razgovarao s bivšim sjemeništarcima, koji su mi rekli da se boje da ću na noge dignuti sve bivše sjemeništarce i bogoslove. Zvao sam i ostale koji su mi ne samo rekli da im se isto to događalo nego su mi ispričali sve detalje i svoja svjedočanstva. Biskup ima sva ta svjedočanstva i ona su sada u Vatikanu – izjavio je Bugarija.

Bibinjci ne vjeruju

Nakon što je priča o navodnom zlostavljanju izašla u javnost, don Nedjeljko Ivanov zatvorio se u svoju sobu u Svećeničkom domu Zmajević u Zadru i ne izlazi, potvrdili su nam u domu. Njegov direktni telefon zauzet je već drugi dan zaredom, a na molbu časnoj sestri u Domu da ga upita bi li htio razgovarati s novinarima rečeno nam je kako se one to ne usude pitati.

– Ni meni nije htio otvoriti vrata sobe. Ne vjerujem da želi razgovarati s bilo kim – rekao je ravnatelj doma Srećko Frka Petešić.

Na mjesečnom susretu svećenika Zadarske nadbiskupije u srijedu nadbiskup Puljić informirao je svećenike i o slučaju i zamolio ih neka u svoje molitve uključe brata po svetom redu. Policija, pak, kako neslužbeno doznajemo, pokušava stupiti u kontakt s Josipom Lisicom i Nenadom Bugarijom zbog optužbi o zlostavljanju, a zatražit će i svjedočanstva žrtava koja su navodno iz Zadarske nadbiskupije proslijeđena Vatikanu. Što se tiče navodnog silovanja redovnice, u zadarskoj policiji, doznajemo, nemaju evidentiranu kaznenu prijavu. No, nismo uspjeli dobiti odgovor je li netko bio osumnjičen za ovo kazneno djelo.

U Bibinju vlada zavjet šutnje. Oni s kojima smo razgovarali ili ne znaju ništa o optužbama ili ih drže lažima. – Osam sam godina išao na vjeronauk, dvije sam godine bio ministrant kod don Nedjeljka. Nikada nisam ništa čuo – rekao nam je Marin Lenkić. Načelnik općine Nino Šimunić tvrdi da nitko ne vjeruje da je to istina. – Ne želimo nikog osuđivati prije nego što se dokaže nevinost ili krivnja – kaže Šimunić. Kolika je napetost u Bibinju, pokazuju i prijetnje našem fotoreporteru “ako nastavi slikati”.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?