MSU

Dokumentarni film o velikom stvaralačkom opusu Ede Murtića

Edo Murtić
arhiva VL
17.01.2011.
u 11:19

Gosti će u razgovoru nakon filma, pokušati rasvijetliti uvijek aktualne teme vezane uz opus Ede Murtića: apstrakcija, lirski ekspresionizam, značenje pejzaža, važnost i sraz boje...

U dvorani Gorgona MSU-a u srijedu 19.siječnja (u 19 sati uz besplatan ulaz) nastavlja se Ciklus Iz arhiva HTV-a. Biti će prikazan  dokumentarni  film o stvaralaštvu EdeMurtića. U razgovoru nakon filma sudjeluju: Đuro Seder, Igor Zidić, Milan Bešlić i Snježana Pintarić. Dio je to  popratnog programa uz veliku izložbu „Donacija Murtić“.   Izbor počinje već filmovima iz 1960-ih, dakle od samih početaka televizije, slijedi njegove brojne izložbe u zemlji i inozemstvu te druge kreativne momente sve do smrti 2005. godine, a gosti će pokušati rasvijetliti uvijek aktualne teme vezane uz opus Ede Murtića: apstrakcija, lirski ekspresionizam, značenje pejzaža, važnost i sraz boje i slično. 

Svojedobno je Edo Murtić sam kazao: „Sreća je što je svaki pravi stvaralac-slikar pred svakom novom slikom zapravo pred čistim papirom ili platnom, s kistom ili olovkom u ruci, i započinje slikati, crtati, a da i nije svjestan tog stvaralačkog procesa. On se jednostavno podčinjava svom spontanitetu i tijekom rada na kompoziciji postupno otkriva njezinu cjelinu, osjeća njezino rađanje. U tim trenucima ne pripada ni jednom likovnom pravcu i stilu, on jednostavno slika.“

Tako ponekad i suvremenici mogu biti u poziciji da umjetničko djelo dožive kao da su ga prvi put vidjeli, da ih očudi nekim novim detaljem, da mu priđu prazna uma, koliko god puta da su ga prije vidjeli. U tome i jest vječna tajna istinite umjetnosti. Budite, stoga, u MSU dio te umjetničke priče.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?