Preporuke građanima

Dok kuhate perite i dezinficirajte sve površine i pribor

Kuhanje
30.07.2013.
u 09:44

Ljeta pogodna i za razmnožavanje bakterija koje mogu kontaminirati hranu koju jedete

Visoke temperature zraka, uz povećanu vlažnost, pogodne su za rast i razmnožavanje bakterija koje mogu kontaminirati hranu, a što povećava rizik od bolesti koje se prenose preko hrane. Osim subjekata u poslovanju s hranom koji su odgovorni za stavljanje zdravstveno ispravne hrane na tržište, te nadležnih institucija koje nadziru zdravstvenu ispravnost hrane, sami potrošači imaju veliku odgovornost jer nepravilnom pripremom, rukovanjem i čuvanjem zdravstveno ispravne hrane može doći do kontaminacije i tako se može povećati rizik od bolesti prenosivih hranom.

Kako bi se zaštitili od bolesti čiji je uzrok/put prijenosa hrane, Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine potrošačima preporučuje da se u procesu pripreme, rukovanja i čuvanja hrane pridržavaju sljedećih pravila:

• Održavajte čistoću: Perite ruke prije nego što počnete pripremati hranu i često tijekom same pripreme; perite i dezinficirajte sve površine i pribor koji se koristi tijekom pripreme hrane; zaštitite kuhinjske površine i hranu od kukaca, glodara i drugih životinja.

• Odvojite sirovo od kuhanog: Odvojite sirovo meso, perad i morsku hranu od drugih vrsta hrane; koristite odvojeni pribor i pomagala, kao što su noževi i daske za rezanje, prilikom obrade sirove hrane; čuvajte hranu u zatvorenim posudama da biste spriječili kontakt između sirove i već pripremljene hrane.

• Skuhajte u potpunosti: Temeljito kuhajte hranu, naročito meso, perad, jaja i morsku hranu; hranu kao što su juhe i gulaši zagrijte do ključanja pri tome osiguravajući da je temperatura dostigla 70 ºC; što se tiče mesa i peradi, osigurajte da su sokovi providni, a ne ružičasti. Upotreba termometra bi bila idealna; skuhanu hranu podgrijavajte temeljito.

• Čuvajte hranu na sigurnim temperaturama: Ne ostavljajte skuhanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata; odmah stavite u frižider svu kuhanu i kvarljivu hranu, po mogućnosti ispod 5 °C; održavajte kuhanu hranu vrelom (više od 60 °C) prije serviranja; ne ostavljajte hranu da dugo stoji, čak ni u frižideru; ne otapajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi.

• Koristite sigurnu vodu i sirove namirnice: Koristite sigurnu vodu ili je filtrirajte ili dezinficirajte da bi bila sigurna; izaberite svježe namirnice; izaberite hranu koja je termički obrađena radi sigurnosti, kao što je pasterizirano mlijeko; temeljito operite svježe voće i povrće, naročito ako ih imate namjeru jesti sirove; ne koristite hranu nakon isteka roka trajanja - poručuju iz Agencija za sigurnost hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?