Mostar

Dogovorena deblokada računa Aluminija

Aluminij
22.10.2013.
u 14:42

Dogovoreno je kako će Aluminij svoj dug prema EPHZHB vraćati u deset jednakih obroka, počevši od 1. veljače 2014. godine

Čelni ljudi Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne i Aluminija d.d. Mostar postigli su dogovor o deblokadi računa Aluminija. Dogovoreno je kako će Aluminij svoj dug prema EP HZ HB vraćati u deset jednakih obroka, počevši od 1. veljače 2014. godine, dok će svoje tekuće troškove odnosno redovite mjesečne račune za električnu energiju koju kupuje od EPHZHB pritom uredno izmirivati. Direktor Aluminija Ivo Bradvica istaknuo je ovom prigodom kako sada od Vlade FBiH očekuje Odluku o aluminijskoj industriji.

- Entitetska vlada mora precizirati način na koji kani subvencionirati proizvodnju aluminija, na što se, potpisivanje Aneksa br. 8 Sporazuma o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade FBiH i Aluminija d.d. Mostar, u lipnju ove godine i obvezala. Pri ovakovim cijenama struje i metala, daljnja proizvodnja aluminija nema smisla i ukoliko stanje ostane nepromijenjeno odnosno ukoliko se Vlada FBiH aktivno ne uključi u rješavanja ovoga problema, daljnja proizvodnja nije realna – istaknuo je Bradvica, poručivši kako, s obzirom na današnji dogovor, Aluminij zaustavlja otpočeti postupak isključenja elektrolitičkih ćelija. No, ostaje vratiti poljuljano povjerenje banaka i pokušati osigurati nedostajuća novčana sredstva za remont i ponovno uključenje otprilike 30% isključene proizvodnje. 4

Vlada FBiH trebala bi sutra, tijekom zasjedanja, dati suglasnost na danas potpisani dogovor dvaju mostarskih poduzeća, a s obzirom na činjenicu da je ta vlada baštini značajne suvlasničke udjele i u Elektroprivredi HZHB i u Aluminiju, do stanja sličnih ovomu iz prethodnih nekoliko dana više ne bi smjelo dolaziti, stoji u priopćenju ureda za odnose s javnošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?