SPAS U ZADNJI ČAS

Dogovoren proračun čime je BiH izbjegla potpuni raskol

predstavnicki
VL FOTO
02.01.2012.
u 10:19

Dom naroda parlamenta odobrio prijedlog Zakona o proračunu državnih institucija

Samo par sati prije ispraćaja Stare, i dočeka Nove 2012. godine Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, odobrio je Prijedlog zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2011. godinu, na razini ostvarenja u tekućoj 2011.godini. Potez koji je donesen u zadnji tren, pet minuta do dvanaest, spasio je BiH od novog ulaska u neizvjesnost. Sada je na redu da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da u roku od sedam dana formalno sačini akt – Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2011., kojeg će, nakon dostavljanja, kolegij Zastupničkog doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik Bosne i Hercegovine.

Odluka Vijeća ministara

Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o privremenom financiranje institucija BiH i njenih međunarodnih obveza za prva tri mjeseca 2012. godine. Utvrđuje se do iznosa ukupno usvojenih sredstava proračuna institucija BiH i međunarodnih obveza BiH na razini jedne četvrtine sredstava u usvojenom proračunu za 2011. fiskalnu godinu. Prema odluci, iznos sredstava uključuje namjenske i višegodišnje projekte za koje su sredstva osigurana u proračunima prethodnih godina. Proračunski korisnici ne mogu započeti kapitalna ulaganja, nove ili proširene programe i aktivnosti dok oni ne budu odobreni u Zakonu o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2012. godinu. Na sjednici Fiskalnog vijeća BiH, održanoj prošlog tjedna dogovoren je okvirni proračun za 2012. godinu. Dogovoreno je da okvir proračuna institucija BiH u 2012. godini bude 980,2 milijuna KM, što je za 4,65 posto manje u odnosu na usvojeni proračun iz 2010. godine.

Politički dogovor šestorke

S obzirom da i dalje postoje razlike u stavovima o visini zahvatanja prihoda sa jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje, ministri financija zaduženi su obaviti dodatne razgovore u cilju usuglašavanja ovog pitanja. Problema oko usvajanja proračuna ne bi trebalo biti, pogotovu nakon dogovora čelnika šest političkih stranaka. Čelnici šest vodećih stranaka u BiH postigli su 28. prosinca u Sarajevu dogovor o formiranju Vijeća ministara i o proračunu, kao i politički dogovor o usuglašavanju tekstova zakona o popisu stanovništva i o sustavu državne pomoći. Izbjegnut je potpuni financijski krah države, kao i prijetnja Uprave za neizravno oporezivanje, da će prestati s raspodjelom prihoda prikupljenih od PDV-a, ukoliko ne bude donesen proračunski okvir za 2012. godinu. Spomenimo da je Vlada RS-a u tom slučaju spremala scenarij za osnivanje svoje Uprave za neizravno oporezivanje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?