DAN "D"

Dogovor o vlasti u BiH nakon 450 dana?

sastanak
VL FOTO
28.12.2011.
u 09:38

Svoj dolazak na sastanak najavili svi lideri, očekuje se da će biti postignut dogovor

Lideri šest vodećih stranaka u BiH imaju danas veliku priliku da konačno ovu zemlju izvuku iz agonije u kojoj se nalazi zadnjih 15 mjeseci, odnosno 450 dana.

Pitanja na stolu

U organizaciji predsjednika SDA Sulejmana Tihića danas će se u Sarajevu održati sastanak na koji su dolazak najavili svi pozvani – Zlatko Lagumdžija, Milorad Dodik, Mladen Bosić, Božo Ljubić i Dragan Čović. Pred njima je obiman dnevni red, a kako su nam potvrdili jučer iz SDA, plan je da se na stol stave sva goruća pitanja: od usvajanja državnog proračuna i proeuropskih zakona do imenovanja Vijeća ministara i raspodjele rukovodećih pozicija u državnim agencijama. Ipak, svi su svjesni kako je ključ rješenja krize u dogovoru o sastavu Vijeća ministara, nakon čega bi bilo mnogo lakše odblokirati ostale procese. Stoga je najvažnije da danas bude riješeno pitanje Vijeća ministara. Svi lideri su pred današnji sastanak dali manje ili više optimistične izjave, a oni koji su bili involvirani u bilateralne konzultacije proteklih dana kažu kako je u slučaju postojanja dobre volje na svim stranama dogovor skoro siguran. - Razina suglasnosti je tolika da samo neki novi zahtjev ili personalno rješenje u vlasti može minirati dogovor o konačnoj uspostavi vlasti, potvrdio nam je jedan od stranačkih dužnosnika upoznatih s tijekom i sadržajem bilateralnih konzultacija. Da je dogovor, a time i kraj političke agonije nikad bliži potvrđuje i izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića. - Neki stavovi su približeni i mislim da su šanse za dogovor o Vijeću ministara BiH 50:50, kazao je jučer Izetbegović. U svakom slučaju, onaj tko danas eventualno blokira već dogovorena rješenja, morat će snositi i teret odgovornosti za to. Ako ništa drugo, danas će barem biti sasvim jasno tko želi dogovor, a kome odgovara nastavak agonije u kojoj se ova zemlja i društvo nalaze od prošlogodišnjih izbora.

Lideri optimistični

Predsjednik RS-a i čelnik SNSD-a, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske o uspostavi Vijeća ministara kazao je: Zakon je kazao da Republici Srpskoj pripadaju četiri mjesta i ako su oni spremni da to daju mi ćemo to završiti, ne možemo ići izvan zakona. Mogućnost dogovora oko Vijeća ministara BiH najavili su i lideri HDZ-a BiH i SDP-a. - Naša očekivanja od današnjeg sastanka su velika, kazao je Damir Hadžić iz SDP-a, dok je pak Čović naglasio da se sve može dogovoriti za dva sata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?