IZA KULISA

Dogovor o Mostaru i Srebrenici prepušten političarima iz BiH

inzko
12.05.2012.
u 11:44

Kako doznajemo, članovi PIC-a su se najkraće zadržali na pitanju Mostara. Za Brčko je neupitna spremnost da se okonča međunarodna supervizija

Vijeće za provedbu mira (PIC) i dalje smatra kako nema potrebe za uporabom bonnskih ovlasti u rješavanju trenutačno gorućih pitanja u Bosni i Hercegovini. Kako je Večernjak i najavio, Upravni odbor PIC-a na razini veleposlanika sastao se drugi put u nekoliko dana kako bi razmotrio tri otvorena pitanja – održavanje izbora u Srebrenici i Mostaru, te ukidanje međunarodne supervizije u Brčkom.

Primili na znanje

Kako doznajemo, članovi PIC-a su se najkraće zadržali na pitanju Mostara, jer je zaključeno da bi uporaba bonnskih ovlasti bila kontraproduktivna, te da je za sada jedina opcija pokušati utjecati na domaće političke strukture kako bi se ovaj problem riješio. Sličan stav PIC ima i o Srebrenici. Veleposlanicima su predočeni zaključci četiri većinski bošnjačke stranke o aktivnijem angažmanu na registraciji prijeratnih stanovnika Srebrenice za lokalne izbore i potrebi revizije biračkog popisa u ovoj općini.

Međutim, sve članice PIC-a, izuzev Turske, odbacile su mogućnost nametanja izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izbore u Srebrenici i mogućnost da se svim prijeratnim građanima ove općine omogući glasovanje na predstojećim izborima. Iskazana je tek spremnost da se surađuje s lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bi se spriječile eventualne nepravilnosti u procesu registracije birača, a na što su također ukazali čelnici SDP-a, SDA, SBB-a i SBiH-a.

Turska usamljena

Nakon ovakvog ishoda, mogućnosti da se promjene izborna pravila u Srebrenici i da se izbori u ovoj općini održe po drugačijim pravilima nego u ostatku zemlje, svedene su na minimum. Turska je ostala prilično izolirana od ostatka međunarodne zajednice, što je do sada uglavnom bilo mjesto rezervirano za Rusiju.

Ipak, produbljivanje sukoba među međunarodnim partnerima u BiH nikome nije u interesu, pa se i aktualno mimoilaženje Turske i ostalih, uglavnom zapadnih zemalja, nastoji što je moguće više amortizirati. Za Brčko je neupitna spremnost da se okonča međunarodna supervizija.

Navodno su Amerikanci i Britanci iskazali spremnost da potpuno podrže taj projekt ukoliko se istodobno riješi pitanje daljeg financiranja OHR-a, što je problem koji se već duže vrijeme skriva od šire javnosti.

Iduće okupljanje članica PIC-a, i to na višoj razini, najavljeno je 22. i 23. svibnja. U okviru priprema za tu sjednicu su i razgovori koje ovih dana u Washingtonu i New Yorku ima visoki predstavnik Valentin Inzko. Inzko bi se u utorak trebao obratiti Vijeću sigurnosti UN-a, a do tada će obaviti niz razgovora s američkim i drugim dužnosnicima.

U dosadašnjim razgovorima je istaknuo da posao međunarodne zajednice u BiH još nije završen, te pozvao SAD na nastavak angažmana. Inzko je ponovio da političke stranke u Mostaru trebaju provesti presudu Ustavnog suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?