UPOZORENJE

Dogovor o IPA projektima, ili gubite 96,8 mil. eura!

EU
30.06.2012.
u 10:32

Večernjak u posjedu dokumenta koje je Fuele uputio bh. liderima o IPA procesima

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele jasno je upozorio bosanskohercegovačke političke čelnike u Bruxellesu da bi BiH mogla ostati bez 96,8 milijuna eura iz IPA fondova za ovu godinu.

Jedan glas

Na sastanku s bh. liderima Fuele je govorio o potrebi da BiH govori jednim glasom kada je u pitanju EU. Podsjetio je da dosadašnja praksa ukazuje da takvog nastupa nema, što za posljedicu ima i konkretne financijske gubitke. -Konkretan primjer za to je kašnjenje kada je u pitanju sporazum o pomoći Europske unije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, uglavnom zbog činjenice da ključne prioritete i projekte nisu dogovorili svi sudionici i da ne postoji zajednička vizija o europskoj agendi. Proces IPA programiranja i provedba Privremenog sporazuma već su pokazali problem koordinacije u BiH, koji - ako se ne rješava kroz ugovor o učinkovitom EU mehanizmu koordinacije – riskira paralizu procesa europske integracije, upozorio je Fuele.

IPA pomoć

U tom kontekstu je izrazio strahovanje da bi BiH, zbog unutarnjeg nesuglasja, mogla propustiti rok do kojeg treba podnijeti EU nacrte projekata koje su dogovorili svi sudionici u BiH. On je izrazio otvorenu zabrinutost da bi se mogao ponoviti vrlo problematičan IPA proces programiranja za 2011. godinu, kada je samo zahvaljujući intervencijama Europske komisije sporazum unutar BiH ipak postignut. -Još uvijek ne postoji sporazum između vlasti u vašoj zemlji o IPA pomoći u nekim ključnim područjima kao što su promet i potpora pravosuđu. Približavamo se rokovima u procesu usvajanja programa IPA 2012. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina podnijeti visoko kvalitetne sažetke nacrta projekata dogovorenih od svih relevantnih sudionika do 13. srpnja, kazao je Fuele. 
Otvoreno je europski povjerenik svoje bosanskohercegovačke sugovornike upozorio da postoji i ono što je nazvao “planom B“, što bi značilo da u slučaju da nema sporazuma o programu IPA 2012. proračun od 96,8 milijuna eura može biti prebačen na regionalni IPA program koji koristi više zemalja.
-To je jedan drastičan primjer posljedica nedostatka unutarnje koordinacije. U interesu je vaše zemlje i Europske unije da se to riješi brzo i učinkovito, kazao je Fuele. Jesu li i koliko ozbiljno sudionici bruxelleskog sastanka shvatili poruke europskog povjerenika za proširenje vidjet će se vrlo brzo. Dogovor o projektima za financiranje iz IPA fondova bio bi znak da državne i entitetske vlasti u BiH, kao i stranački lideri, ubuduće namjeravaju doista jedinstveno nastupati prema Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?