Nakon 16 mjeseci

Dogovor HDZ-ova o HBŽ-u

dogovor
VL FOTO
01.02.2012.
u 09:13

Na sastanku održanom potkraj tjedna utvrđeno da će HDZ 1990 dobiti premijera a većina ministara bit će iz HDZ-a BiH

Napravljen je presudno važan korak za konačno razrješenje krize u Hercegbosanskoj županiji u kojoj vlasti nema skoro kao ni na državnoj razini. U petak će se navršiti punih šesnaest mjeseci otkako traje politička trakavica nemogućnosti dogovora ključnih stranaka, prije svih dva HDZ-a u BiH, iako se vlast u ovoj županiji mogla formirati puno prije drugih spornijih županija. Kako doznaje Večernjak, uspostavljeni su kontakti i načelno je postignut sporazum između dva županijska odbora HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. oko uspostave nove županijske Vlade koja ima devet članova. Prema ranijem dogovoru, između dvije stranke potpisanom na najvišoj razini, usuglašeno je da će dvije stranke biti zajedno na vlasti od županija do države.

Država i županija

Pri tome se to uspjelo provesti u sporazum u svim županijama izuzev u Hercegbosanskoj koja je većinska hrvatska i puno manje ovisi od eventualnih zatezanja ili zahtjeva srpskih ili bošnjačkih stranaka. Prema tom sporazumu utvrđeno je, a što su prihvatili na sastanku održanom u Livnu dužnosnici dviju stranaka, da će premijerska pozicija pripasti HDZ-u 1990. kao i jedno ministarstvo dok bi pak HDZ-u BiH sukladno izbornim rezultatima kao najsnažnijoj stranci pripalo tri ili četiri ministarstva. Sukladno dogovoru predsjednika stranaka u trima županijama su premijeri iz redova HDZ-a BiH dok pak u Hercegbosanskoj županiji to mjesto pripada HDZ-u 1990. S obzirom da se radi o složenoj, višenacionalnoj županiji koja ima svojevrsni specijalni režim u njoj će se naći i ministri iz redova Savena nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao i Stranke demokratske akcije.

Nove koalicije

Iako se vjerojatno neće naći u vladi Hercegbosanske županije, za očekivati je da će novu Vladu poduprijeti i tamošnji SDP koji je zajedno s dva HDZ-a i SDA već uspostavio hrvatsko-bošnjačku koaliciju u dvjema županijama kao i na državnoj razini. Više mjeseci ove dvije županijske organizacije HDZ-ovaca su međusobno ratovali priopćenjima, javnim istupima ali i putem Skupštine gdje su njihovi kandidati za mandatara pokušavali dobiti povjerenje i tako isključiti drugu stranu. No, nakon nedavnih susreta sa čelništvima stranaka i definitivno im je postalo jasno da niti matematički nije moguće izbaciti dvije najsnažnije stranke iz nove vlasti. Takav je scenarij bio i jedino moguć jer će ove stranke po svemu sudeći biti i u koaliciji za općinske izbore koji se očekuju u listopadu ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?