Vlast

"Dodikov" bošnjak u Vijeću ministara

lagumdzija
VL FOTO
09.10.2011.
u 12:35

U FBiH je potpuno izigran većinski legitimitet Hrvata uz otvoreno odobravanje kršenja Ustava i Izbornog zakona na štetu ovoga naroda

‘Kompromisno’ rješenje koje je u Brčkom predložio lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić razobličilo je opasnu mogućnost zloporaba i poigravanja s narodnim političkim legitimitetom. Matrica prema kojoj su dva HDZ-a, koja su bila apsolutni pobjednici među Hrvatima na posljednjim izborima s potporom od 90 posto izašlih birača, trebala popustiti jednako se odnosila i na bošnjačke stranke SDP i SDA zbog čega ovaj blok nije želio prihvatiti ovo rješenje.

Na stolu je naime ponuđeno da Dragan Čović i Božo Ljubić prihvate tri mjesta u Vijeću ministara, koje uključuje i mjesto naroda iz reda ostalih što je Hrvatima teško prihvatljivo. No, koliko je SDP-u i SDA-u važno da, uz javnu obmanu o višenacionalnosti, u stvarnosti dokažu da su bošnjačke stranke, govori podatak da su odbile oba rješenja od kojih je jedno uključivalo tri ministarstva i poziciju ministra vanjskih poslova uz dakako otimanje hrvatskog mjesta te drugo s četiri pozicije, ali uz resor ministarstva financija.

Ovakvu ponudu srpski blok predstavio je znajući koliki su veliki apetiti Zlatka Lagumdžije da bude šef diplomacije. U tome slučaju ‘multietnički SDP i SDA’ su trebali imenovati i jednoga Hrvata u Vijeće ministara te podijeliti po jednu bošnjačku ministarsku fotelju. Ustavna je obveza da u Vijeću ministara bude troje Hrvata, Srba i Bošnjaka i jedan iz predstavnika ostalih. Zbog toga Lagumdžija nije mogao zagristi udicu koju su pripremili srpski političari koji bi pri prihvaćanju takvoga paketa raspodjele resora imenovali jednoga Bošnjaka u Vijeće ministara.

Kada je shvatio igru, Lagumdžija je sve povukao. On nije smio prepustiti nijednu bošnjačku poziciju, odnosno još jednom javno pokazati i izvrgnuti ruglu sve ono što je upravo počinio u Federaciji BiH. I dok nije normalno da u Vijeću ministara BiH multietnički SNSD postavlja jednoga Bošnjaka, kojega bi kao pripadnika toga naroda zasigurno uspješni vođa ove stranke Milorad Dodik odnekuda iščupao s prostora manjeg entiteta, posve je normalno da u Federaciji BiH taj princip ne vrijedi. Naime, u Federaciji je dopušteno da samo onaj tko ima višak ruku (Bošnjaci), otvorenu potporu međunarodne zajednice za kršenje Ustava i Izbornog zakona BiH (jer trećina od 17 nije 6) uspostavi vlast namećući volju jednome narodu.

Nije jasno zašto bi nekome smetalo da Dodik postavi jednoga Bošnjaka u Vijeće ministara jer to zasigurno po Ustavu BiH, članku 9, stav 3. kako to Lagumdžija tvrdi, nije sporno. Ali jest problematično kada je većinski narod u pitanju!

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:15 09.10.2011.

Aferim Lagumdzija. Uspio si pomiriti nepomirljivo i spojiti nespojivo: Hrvati i Srbi skupa. I to sve na stetu muslimana. Pa to nije uspio ni sumski marsal tito za 50 godina svoje strahovlade.

KI
kitikat
14:44 09.10.2011.

oduvijek ste vi saradjivali,od mate bobana,tudjmana i suska,a kradzica ,buhe,i mladica na drugoj strani,tako da ta suradnja za lagundziju nije nista novo,

07
0720
22:25 09.10.2011.

Ipak mi i Srbi imamo nesto zajednicki, bez obzira na nasu proslost a balijama je mijesto u Turskoj

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?