Sastanak

Dodik: Sutra rješenje za provođenje presude \"Sejdić-Finci\"

dodik
VL FOTO
15.05.2012.
u 13:42

Dodik iznio niz pohvala na rad specijalnog predstavnika Europske unije

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izrazio je očekivanje da će lideri šest političkih stranaka sutra na sastanku u Mostaru postići napredak u vezi s pitanjem rješenja za presudu „Sejdić-Finci“, jer su svi svjesni da je to ključni uvjet neophodan za ubrzanje europskog puta Bosne i Hercegovine. Dodik je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Europske unije Peterom Sorensenom ponovio stav RS-a po kojem u RS-u nema spremnosti da se mijenja način izbora člana Predsjedništva BiH iz RS-a, već da umjesto riječi Srbin stoji da se bira jedan član iz RS-a.

Kada je u pitanju Dom naroda PSBiH, Dodik kaže da je RS spremna da se bira još jedan delegat iz reda ostalih, a u FBiH još dva, tako da bi u tom domu bilo 18 delegata, po pet Srba, Hrvata i Bošnjaka te tri iz reda ostalih naroda. RS ostaje pri stavu, dodao je, da osim tih nema potrebe mijenjati druge odrednice Ustava BiH. Na sastanaku je razgovarano o lokalnim izborima te pitanjima imovine, a Dodik je iznio niz pohvala na rad Sorensena te suradnju s njim ocijenio konstruktivnom i dodao da su napravljeni određeni pomaci na ispunjavaju uvjeta i usvajanja reformskih zakona koji korespondiraju s dolaskom specijalnog predstavnika EU u BiH. Dodik je naveo i da je pitanje koordinacije na europskom putu važno za RS te da taj entitet želi biti uključen u taj proces, uz očuvanje svojih nadležnosti. Sorensen nije želio komentirati izvještaj koji će o BiH danas Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti visoki predstavnik Valentin Inzko navodeći da ga nije ni pročitao ni napisao.

„Mi usmjeravamo pažnju na to šta entiteti, Brčko Distrikt, te kantoni čine da bi BiH išla prema EU i dok taj proces ide naprijed tome je i posvećena naša pažnja“, rekao je Sorensen.U tom kontekstu, kazao je, postoji dobra suradnja koja je i potrebna, a njen sadržaj može se komentirati tek kada se vide rezultati u rješavanju presude „Sejdić-Finci“ kao jednom od uvjeta da bi BiH podnijela kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?