NEMA RASKOLA

Dodik: Stranci nastoje razbiti jedinstvo kako RS-a, tako i SNSD-a

dodik
Dejan Moconja
11.05.2011.
u 10:21

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Milorad Dodik i Nikola Špirić jasno su poručili kako unutar SNSD-a nema sukoba te da je stranka jedinstvena

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbacio je jučer medijske špekulacije iz Sarajeva o navodnim podjelama unutar najveće stranke u RS-u.

Potpuno jedinstvo

Na zajedničkoj konferenciji za novinstvo Dodik i Nikola Špirić poručili su kako unutar SNSD-a nema sukoba. Istup je uslijedio nakon učestalih medijskih tvrdnji da se Špirić sprema na napuštanje SNSD-a i ulazak u novu vlast sa SDP-om. Milorad Dodik je nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a u državnim institucijama vlasti BiH novinarima u Banjoj Luci kazao da u ovoj stranci postoji potpuno jedinstvo i koordinacija u pogledu aktivnosti na razini RS-a i BiH. On je ocijenio običnim špekulacijama navode pojedinih medija o nejedinstvu u SNSD-u, koji je opredijeljen i za održanje partnerstva sa SDS-om. - Određeni krugovi iz Federacije BiH plasiraju špekulacije kako bi izazvali nestabilnost u RS-u, što je dio šire strategije stranaca koju provode kako bi razbili jedinstvo u RS-u i vladajućoj stranci i naše partnerstvo sa SDS-om, kazao je Dodik. Prozvao je čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžiju koji je, kako kaže Dodik, tražio da SNSD uđe u vlast na razini BiH bez SDS-a. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić poručio je da neće odgovarati na špekulacije medija o svom prelasku u SDP, kao i o nejedinstvu u okviru SNSD-a, dodavši da su SNSD i Dodik narodni izbor i sudbina Republike Srpske. - SNSD daje širok okvir za različita mišljenja. Drago mi je da se igra na najjaču kartu - na SNSD kada je riječ o vlasti na razini BiH i ja sam u ovih 12 godina pokazao da to jesam, kazao je Špirić. Iz vodeće stranke u RS-u jučer su poručili kako je potrebno što prije osigurati većinu u Parlamentu BiH da bi se pristupilo formiranju Vijeća ministara.

Buduće djelovanje

- Razgovarali smo o načinu koordinacije našeg budućeg djelovanja u zajedničkim tijelima i SNSD je opredijeljena za što brže formiranje vlasti na razini BiH, kazao je Dodik nakon razgovora sa svojim stranačkim kolegama koji obnašaju različite dužnosti u državnim institucijama. Jedna od tema stranačkog skupa u Banjoj Luci bilo je i obraćanje visokog predstavnika Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. SNSD je reagirao odmah nakon tog govora poručivši kako je Inzko iznio niz neistina te da je austrijski diplomat dobio potporu samo onih koji slijepo slijede stavove SAD-a i Velike Britanije, a ne cijele međunarodne zajednice. Dodik je ranije optužio visokog predstavnika da je tu redovnu sjednicu zloupotrijebio kako bi pribavio sebi podršku.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
04:40 12.05.2011.

Moj Dodiku komunisticki otpadu Herceg Bosna nikada nece biti Srbija

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?