Analiza rezultata

Dodik pobjednik u RS-u

Milorad Dodik
12.10.2012.
u 09:22

SNSD 28,6 posto glasova, SDS 20,1 %, DNS 9,8%, PDP 9,7 %

Rezultati izbora za općinske načelnike u Republici Srpskoj pokazali su pad broja općina u kojima će Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) imati prve ljude. Međutim, detaljnija analiza pokazuje da su se malo zanijeli oni koji su tvrdili da SNSD više nije najpopularnija stranka u ovom entitetu. Zbirni izborni rezultati, iako nepotpuni, pokazuju da je SNSD i dalje vodeća politička snaga u RS-u. U najvećem broju općinskih parlamenata SNSD će imati relativnu, a negdje i apsolutnu većinu. SNSD je dobio gotovo trećinu glasova u RS-u. Brojke govore da je SNSD dobio potporu više od 28 posto onih koji su izišli na birališta u RS-u. Nema dvojbe da su u SNSD-u očekivali bolje rezultate, ali ovo što sada imaju osigurava im lidersku poziciju na srpskoj političkoj sceni.

Nema alternative

Tim prije što osim SDS-a trenutačno ne postoji ozbiljnija alternativa Dodikovoj stranci. SDS je osvojio oko 20 posto glasova i to je nedvojben uspjeh. Pitanje je, ipak, koliko će to biti od koristi mnogim od njihovih načelnika koji su izabrani na proteklim izborima. U uspostavi vlasti u mnogim općinama SNSD-u će ići u prilog i izborni uspjeh Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja je tradicionalni koalicijski partner SNSD-a na republičkoj razini. Osim u Prijedoru, gdje čelnik DNS-a Marko Pavić godinama vlada, ova stranka je prilično jaka i u većini drugih općina u zapadnom dijelu RS-a. Njihovim mandatima Dodik bi mogao kompenzirati nešto lošiji rezultat svoje stranke u tim općinama. Iako su podbacili na izborima, socijalisti Petra Đokića, također, imaju značajan broj mandata u općinskim vijećima. Imajući u vidu da su i oni u koaliciji sa SNSD-om na razini RS-a, za očekivati je da nađu zajednički jezik i na lokalnoj razini.

Partneri i većina

S druge strane, SDS će partnere za parlamentarnu većinu u skoro svim općinama tražiti u Partiji demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, koja je sa skoro 10 posto osvojenih glasova četvrta politička snaga. No, ostale oporbene stranke s kojima bi SDS surađivao prilično su podbacile. Ako bi se, pak, izborni rezultati od nedjelje promatrali u kontekstu rejtinga stranaka na polovini mandata entitetske i državne vlasti, onda je potpuno jasno da je SNSD uvjerljivo najjača stranka u RS-u. Skoro trećinu aktivnog biračkog tijela SNSD vezuje uz sebe. Kada bi danas bili opći izbori SNSD bi dobio skoro 50.000 više glasova od SDS-a. Rezultat SNSD-a bi bio takav da bi bilo vrlo teško formirati vlast bez ove stranke. Morao bi se dogoditi sveopći oporbeni savez pa da na razini Republike Srpske SNSD bude istisnut iz vlasti. Još teže bi bilo izbaciti Dodikovu stranku iz državne vlasti ako bi se za dvije godine ponovili rezultati s lokalnih izbora. Očito je da su prvi izborni rezultati, a oni su se odnosili na načelnika općina, stvorili donekle krivi dojam o stvarnim pobjednicima izbora. Tu su nasuprot SNSD-u bili zajednički kandidati oporbe, ali i još nešto o čemu se u teoriji izbora itekako vodi računa. Glasujući za načelnike općina građani su se, pak, opredjeljivali o kandidatima - pojedincima, a ne o strankama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?