"Mali Dayton"

Dodik nakon kraha malog Daytona: BiH nije održiva

Golać
Pixsell
11.10.2009.
u 22:00

Da bi se novi prijedlozi prihvatili, u sarajevskim krugovima nagađa se da će Zagreb i Beograd biti uključen u discipliniranje Hrvata i Srba.

Kako se približava trenutak kada bi administracije SAD-a i EU-a trebale predstaviti plan u BiH za reforme koje bi uključile i preinake ustava potrebne za postizanje unutarnjeg dogovora i približavanje zemlje Europskoj uniji i NATO-u, rastu i napetosti između triju naroda zbog brojnih iznesenih špekulacija u kuloarima o tome navodnom paketu s tvrdnjama da sadrži rješenja na štetu jednoga od triju naroda.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik odmah nakon sastanka u vojnoj bazi NATO-a kod Sarajeva otišao je u Beograd te nakon susreta s predsjednikom Borisom Tadićem u medijskome nastupu istaknuo da BiH nije “održiva zemlja”.



Federacija bošnjačka

Nije to prvo Dodikovo poigravanje na temu raspada zemlje BiH, no ovo dolazi u posebno osjetljivu trenutku. Dodik također tvrdi da je “međunarodna zajednica godinama popustljiva prema Bošnjacima, a nepravedna i stroga prema Srbima”. On je naveo da BiH pokazuje “svoju neuspješnost iz činjenica da je rezultat nastojanja međunarodne zajednice da se kao država održi”.

“BiH ima međunarodni legitimitet, ali je problem što nije nikada mogla postići unutarnji legitmitet”, istaknuo je Dodik.

Da bi se novi prijedlozi prihvatili, u sarajevskim krugovima nagađa se da će Zagreb i Beograd biti uključeni u discipliniranje Hrvata i Srba. U Zagrebu to međutim odbacuju. “Neće Zagreb prihvatiti ulogu discipliniranja Hrvata, jer su Hrvati u BiH disciplinirani.

Osigurati ravnopravnost

Zagreb i hrvatska politika poticat će sve promjene koje će omogućiti da Hrvati budu ravnopravni s ostala dva naroda”, rekao je predsjednički kandidat HDZ-a.

“Nužno je potreban angažman Europske unije, napose SAD-a da se dogradi Dayton i osigura ravnopravnost triju naroda, a Bosna i Hercegovina bude europska država s institucijama koje funkcioniraju”, kaže bivši šef diplomacije i jedan od pregovarača u Daytonu Mate Granić.

Ključne riječi

Komentara 225

OB
-obrisani-
23:35 11.10.2009.

lozovaca, niste dovoljno glasni! Niko vas (izgleda) ne čuje....

OB
-obrisani-
00:05 12.10.2009.

Izvinjavam se postenih diskutantima na vulgarnom izrazavanju u predhodnoj replici upucenoj \"lozovaci\", to jest, zao mi je sto sam se u komunikaciji s tupanom morao spustiti na njegovu razinu.

OB
-obrisani-
00:07 12.10.2009.

lozovaca jadnice, znas li ti uopce sta znaci bijela kuga?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?