Život studenata

Dodatna zarada kroz poslove koji se plaćaju od tri do 10 KM po satu

Nezaposlenost
11.06.2012.
u 09:24

5 do 10 KM prosječne su satnice za rad studenata u Mostaru, oko 3,5 do četiri marke su satnice u Sarajevu

U životu svakog studenta dođe vrijeme kada mu je potrebna koja marka više. Uz svoju samostalnu potragu za povoljnim poslom koji bi kombinirali sa studiranjem, studenti sve češće posežu i za studentskim servisima, koji imaju razgranate mreže po cijeloj BiH u sklopu mnogih sveučilišta. Pokušali smo saznati kakva je situacija u nekim od ovih studentskih servisa.

Pomoćni poslovi

- Ima interesa za rad u našem Studentskom servisu. Zovu nas tvrtke, a radi se većinom o pomoćnim poslovima, kazala nam je glasnogovornica Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, u sklopu kojeg djeluje i Studentski servis. On djeluje na pružanju usluge kod privremenog i povremenog zapošljavanja studenata. Namijenjen je studentima koji su voljni uz studiranje obavljati pomoćne poslove i uz to zaraditi nešto novca. Pod pomoćnim poslovima misli se, kako nam je Glibić kazala, na skladištenje robe, slaganje, lijepljenje plakata, raznošenje letaka, konobarenje... Iako, kako kaže, o cijeni se dogovaruju sami student i poslodavac, u prosjeku se cijena kreće od 5 do 10 maraka po satu, ovisno o kojem se poslu radi. Zanimljivo je spomenuti kako je veliki broj studenata na listi čekanja. - Dosta studenata ostavi i svoje podatke, karakteristike, ponekad i poslove koje bi željeli obavljati i onda samo mogu čekati, kazala je Glibić. Također, potraga za poslom je prije bila izraženija u ljetnom razdoblju, dok je sada konstantno kroz cijelu godinu. Glibić je kazala kako je za razliku od prethodnih godina interes veći. Već je situacija malo drugačija pri drugom studentskom servisu koji djeluje u ovom gradu - Zadruzi Studentski servis Index. Prema riječima Amira Šele, koordinatora za studentski servis, slabija je ponuda posla od tvrtki, mada i dalje ima prijavljivanja studenata.

- Imamo i određeni broj studenata koji sami sebi nađu posao, ali dođu kod nas kako bi dobili potrebnu potvrdu, kazao nam je Šelo dodavši kako i tvrtke više ne gledaju da na pomoćnim poslovima zaposle baš studente.

- Od poslova najviše se traže poslovi promocije, pa sezonski poslovi, tipa ispomoć u kuhinji, pranje posuđa. Pa i neki fakulteti traže pomoć studenata u studentskim službama, kazao je Šelo dodavši kako određeni broj tvrtki traži studente i za teške fizičke poslove, ali ima i studenata koji ne žele baš svaki posao raditi. Što se tiče cijena, rekao je kako to sve ovisi .

Cijene rada

- Nemate neku određenu cijenu. Primjerice neki butici uzimaju za slaganje robe ili peglanje satnicu od tri do pet maraka. Zanimanje za rad uz studiranje kroz povremene poslove veliko je i u Sarajevu. Prema podacima koje smo dobili iz Student d.o.o Zenica, poslovnica iz Sarajeva, za ovakvu vrstu posla vlada veliko zanimanje. - Mi svake školske godine imamo oko 1200 članova, što starih ili novih. Što se tiče tvrtki, kako kada, kao i sve ostalo. Nekad slabo rade, tako da je i zanimanje i ponuda manja, kazao nam je Admir iz ove sarajevske poslovnice. Najviše onih koji rade je angažirano tijekom cijele godine, ali su ponude najčešće na proljeće i ljeto. Što se tiče samih karakteristika poslova, za djevojke se najviše nude poslovi dijeljenja letaka i promocije, dok su za muškarce i fizički poslovi, poput utovara i istovara, te premještanja i skladištenja robe. Rad se plaća po satnici, učinku ili pak dnevnici.

- Ovisi što se radi. Tako može biti 3,5 do četiri marke ako se radi o satnici, dok je dnevnica 25 do 30 KM ovisno o kojoj se vrsti posla radi, kazao je Admir dodavši da je u odnosu na prije dvije godine potražnja za rad studenata, ipak, manja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?