KLJUČ ZA EU

Doći do dogovora kako bi se ispravile daytonske pogreške

europa
03.10.2013.
u 09:05

Za budućnost BiH, njezinu stabilnost i prosperitet od ključne je važnosti da se relaksiraju odnosi među narodima

Bosanskohercegovački lideri dobili su dodatnih deset dana da konkretiziraju ono što je na sastanku s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom dogovoreno u Bruxellesu. Prvi put otkako se govori o provedbi presude „Sejdić i Finci“ postoje jasni principi na koje su svoje potpise stavili lideri, ili ovlašteni predstavnici sedam vodećih stranaka u BiH.

Većina u Parlamentu

Ako bi istih sedam stranaka 10. listopada Europsku uniju informiralo o konkretnom dogovoru, to znači da bi tako usuglašene ustavne promjene imale 90-postotnu potporu u državnom Parlamentu, odnosno znatno više od potrebne dvije trećine. Potpisani principi vrlo su jasni i kada je u pitanju provedba „Sejdić i Finci“ i uspostava koordinancijskog mehanizma za pregovore s EU. Malo je tu prostora za politikantske igre i izvrtanje riječi. Posebno se to odnosi na općeprihvaćeni princip da „metoda izbora dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH, sukladno ustavnim amandmanima i Izbornom zakonu BiH, bi trebala spriječiti nametanje ishoda izbornih rezultata za svaki konstitutivni narod i ostale’’. Upravo je taj, ali i većina ostalih principa, sadržan u jedinom konkretnom prijedlogu koji se našao na stolu tijekom briselskog sastanka.

Dakle, i Europska unija je prihvatila da je jedan od temeljnih problema u BiH činjenica da sadašnja ustavna i izborna rješenja omogućavaju jednom narodu da bira predstavnike drugom narodu. Kako postići da se to u budućnosti izbjegne moraju odgovoriti bh. lideri do sredine idućeg tjedna. Za pisanje potpuno novog prijedloga nema ni vremena ni potrebe, jer ono što su prije Bruxellesa u najvećoj mjeri usuglasili HDZ i SDA zapravo se umnogome podudara s potpisanim principima. Sada su pred nama dani u kojima se očekuje dogovor koji bi deblokirao proces europskih integracija, ali i relaksirao ukupne političke odnose u BiH.

Provesti potpisano

-U idućih četiri-pet dana trebamo pokušati konkretizirati dogovorene principe i doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je najvažnije da se poštuje princip potpisan u Bruxellesu kako jedan narod ne treba birati drugome njegove predstavnike i vjerujemo kako je moguće doći do rješenja u roku koji nam je ostavljen, kaže predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je umjereni optimist kao i većina drugih lidera koji su sudjelovali u briselskim razgovorima. Da su predstojeći dani ključni za dogovor, potvrđuje i šef izaslanstva EU i posebni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen. On najavljuje radni vikend i sastanke s liderima sedam stranaka i predstavnicima bh. institucija.
-Sada smo odlučili napraviti stanku i dati ljudima u BiH da dogovore kako će provesti presudu i dati konačna rješenja. Odgovornost je na vođama. Ja sam se vratio u BiH da im omogućim svu potrebnu pomoć, a na liderima je da dogovore detalje, kazao je Sorensen. On je jučer vrlo jasno kazao kako EU neće preuzimati odgovornost za ono što je posao bh. političara. -Ti dani su završeni i neće se ponoviti. Možemo sjesti, biti kreativni, dati vam savjete stručnjaka, ali odgovornost je na liderima koje ste vi izabrali, dodao je Sorensen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?