ANSAMBL LINĐO

Dobri duh grada donio u Mostar bogatstvo folklora i tradicije

Linđo
Stojan Lasić
13.05.2013.
u 11:41

Osnovan je 1964. godine. Dobitnik je počasnog naslova IIPT-ov ambasador mira. Godine 1973. Linđo je u Dijonu uvršten među najbolje europske folklorne sastave

Bogatstvo tradicije, plesova, narodnih nošnji , pjesme i osmijeha, na pozornicu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače, donio je Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika koji je, u gotovo dvosatnom programu, pokazao kako s pravom vrijedi za jedan od najboljih čuvara folklorne tradicije u regiji.

Kao kod kuće

Smjenjivali su se bunjevački, šokački, valpovački, baranjski, plesovi iz Međimurja, starogradski plesovi, dubrovačka poskočica linđo, kao i glazbene točke u izvedbi Linđovog orkestra, te mješovite i muške klape. Ravnateljica Dubravka Sarić kaže kako im je uvijek drago doći u Mostar, na Dane Matice hrvatske, gdje se osjećaju kao kod kuće. Ovih dana vratili su se s turneje po Austriji. Pamtit će pak posebno, kaže, prošlogodišnji 15-dnevni boravak u Kostarici gdje se Linđo predstavio sa cijelim svojim bogatim opusom. Ravnateljica Sarić ističe kako je posebnost ovoga ansambla što stalno okuplja 200 do 300 mladića i djevojaka od 12 do 28 godina. Linđo organizira i radionice u vrtićima u kojima djecu, od najranije dobi, upoznaju s tradicijskim instrumentima. Također, zahvaljujući radionicama u prva četiri razreda osnovne škole, djeca se upoznaju i s instrumentima i tradicionalnim plesovima. Linđo je nezaobilazan dio turističke ponude grada Dubrovnika.

Neprocjenjiva vrijednost

Posljednjih godina prosjek nam iznosi više od 100 koncerata godišnje. Ono što bih posebno htjela naglasiti jest da u fundusu imamo preko 1500 narodnih nošnji, uglavnom originalnih, neprocjenjive raritetne vrijednosti - kaže ravnateljica Sarić. Inače, Linđo je osnovan 1964. godine. Održao je više od 3500 koncerata,koje je vidjelo 2 milijuna ljudi. Kroz ansambl prošlo je više od 3000 članova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?