HBŽ

Dobna granica oboljelih se posljednjih godina jako spustila

mamografija
28.03.2012.
u 09:58

Žele olakšati bolesnicama da na preglede više daleko ne putuju u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

HBŽ jedna je od rijetkih u FBiH u kojoj se Projekt ranog otkrivanja raka dojke u kontinuitetu provodi od 2006.

Mamografski pregledi

Federalni koordinator Projekta dr. Ivan Cikojević kazao je da je do sada napravljeno oko 6000 mamografskih pregleda. U prošloj godini napravljeno je 750 pregleda kojom prigodom je, nažalost, potvrđeno 12 slučajeva karcinoma, od čega čak 6 u Livnu, 3 u Drvaru, 2 u Tomislavgradu te jedan slučaj iz ostalih općina. Članice Udruge oboljelih od raka dojke Bistrica Livno upozoravaju na potrebu podizanja svijesti o toj bolesti koja je prva na ljestvici smrtnosti kod žena, a dobna granica postaje sve niža. Slavica Gotovac, predsjednica Udruge Bistrica s tim u vezi je kazala: „Pretprošle godine žena kod koje je otkriven rak dojke bila je 1982. godište, znači nije imala ni 30 godina. Ta dobna granica strašno se spustila, a imamo žena koje su od 80 godina operirane, tako da tu doista više nema nikakvih pravila.“

Mlada žena

No, unatoč tomu što se o ovom problemu stalno govori, ipak to ne dopire do svijesti svih žena, kazao je dr. Cikojević te istaknuo primjer da se neugodno iznenadio kada su prije nekoliko dana naišli na slučaj jedne vrlo mlade žene koja je već imala karcinom veličine 7 cm. Pored dobre suradnje sa dr. Cikojevićem, Udruga je kroz svoje višegodišnje djelovanje ostvarila i dobru suradnju sa županijskim Zavodom za zdravstveno osiguranje. Direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ Ivan Krstanović, potvrđuje to i dodaje: „Da, doista smo ostvarili dobru suradnju s Udrugom žena. S njima zajedno dogovaramo i dogovarali smo i listu ortopedskih pomagala. Imamo dobru suradnju i na pojedinačnim slučajevima, čak pomažemo određene stvari kako bi žene imale što lakši pristup liječenju.“Žene oboljele od raka dojke sa ovih prostora vezane su za KB Mostar. Ranije je onkolog radi pregleda jednom mjesečno dolazio u županijsku Bolnicu Livno, no, sada te usluge nema. U Zavodu ističu da su na pragu rješenja problema kako bi bolesnice oslobodili napornog putovanja do Mostara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?