šoping iz fotelje

Do 2030. polovinu namirnica kupovat ćemo na internetu

'22.01.2010., Zagreb - Ilustracija za djevojku koja je pruzala seksualne razgovore i SMS poruke na mobitel, te se dopisivala s klijentima pomocu kompjutora.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Goran Stanzl/Pixsell
26.10.2011.
u 09:30

On-line kupnju namirnica od velikih igrača u Hrvatskoj nude samo Konzum i Mercator.

Hrvatska i regija tek su u početnoj fazi prodaje potrošačkih namirnica putem interneta, no do 2030. čak polovica prodaje trebala bi se odvijati on-line. Pokazala je to analiza konzultantske tvrtke kuće AT Kearney predstavljena na prošlotjednoj regionalnoj konferenciji prehrambene industrije "FMCG&Retail Arena 2011.". U Hrvatskoj od velikih igrača samo Konzum i Mercator nude mogućnost on-line kupnje, no nisu otkrili koliko iznose prihodi on-line maloprodaje ni koliki su njezini udjeli u ukupnoj maloprodaji. Konzumova internetska prodavaonica počela je s radom 2002., a danas robu dostavlja na širem području Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita.

– Naših 45.000 korisnika različitih je profila i potreba, a zajedničko im je da uslugom internetske kupnje štede vrijeme, energiju i novac – kaže Ana Mitrović, voditeljica Konzumove službe za odnose s javnošću. Odnedavno je u ponudi i nova usluga "PoKuPi" – korisnici osobno preuzimaju unaprijed on-line naručenu robu. Sve narudžbe pristigle do 12 sati mogu se preuzeti isti dan od 16 sati. No, najveći udio korisnika i dalje se koristi klasičnom uslugom Konzumove internetske prodavaonice koja uključuje narudžbu i dostavu. Dostava je moguća najranije idući dan nakon narudžbe, a moguće je i rezervirati termin dostave do sedam dana unaprijed. Najniža cijena potrošačke košarice prilikom dostave iznosi 200 kuna, a povećanjem cijene košarice raste i cijena dostave. Konzum je razvio i mobilnu aplikaciju koja korisnicima omogućuje internetsku kupnju bez obzira na to gdje se nalaze.

Mercator je, pak, s internetskom kupnjom započeo nešto kasnije, 2007. Dostavljaju na području Zagreba i šire okolice.

– Interes je sve veći, a ponajprije govorimo o mlađim, zaposlenim ljudima, starima između 25 i 45 godina, podjednako ženama i muškarcima – kaže Lea Marcijuš, direktorica Mercatorove službe za odnose s javnošću. U ponudi je oko 15.000 proizvoda robe široke potrošnje, a moguće je naručiti i dodatne artikle. Najniža cijena Mercatorove potrošačke košarice niža je od Konzumove – 150 kuna.

– Većina naših korisnika odlučuje se za tu varijantu dostave jer namirnice naručene isti dan do 14 sati stižu između 18 i 20 sati, kada se većina odmara nakon radnog dana – kaže Marcijuš. Mercator nudi i opciju "click and collect", odnosno roba naručenu računalom ili smartphoneom može se preuzeti na robnoj rampi Mercatora u Vukovarskoj ulici. U odnosu na prošlu godine, broj tih korisnika povećao se 15 posto.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?